Контра! Украинци масово напускат страната, хотели в Слънчев бряг отказват настаняването им

165338740069531

165 хотелски бази в цялата страна са изявили желание да приемат украински бежанци по държавната програма за 15 лева на ден. Това съобщи в Бургас председателят на Държавната агенция по бежанците Мариана Тошева, която се срещна с областния управител на Бургас Стойко Танков. На работна среща те обсъдиха възможностите за настаняване в държавни бази и релокиране от комплекса, съобщава Флагман.

Тошева даде кратък брифинг пред журналисти, в който съобщи, че в последните дни се отчита постепенно оттегляне на украинските бежанци от България. На 23-ти май страната са напуснали 3076 украинци, а са влезли 2170 човека.

От вчера започна поетапното изнасяне на украинците от хотелите в Слънчев бряг. Интересът на бранша към новата програма, която предвижда плащане за нощувка от 10 лева и за пълен пансион от 15 лева на ден, обаче не е много голям.

Тошева не бе категорична, но според последните й данни, нито един хотелиер от Слънчев бряг, не е изявил желание да приема бежанци при тези условия.

За сметка на това се регистрирали почивни бази и еднозвездни хотели от Ахтопол и Китен. Държавната агенция имала само едно условие – в стаите да има легло, течаща вода и да няма мухъл.

„Личното ми мнение, като експерт е, че мярката за подпомагане на бежанците за 3 месеца е много подходяща и след нея само най-най-уязвими групи трябва да се подпомагат. Другите хора имат достатъчно време, за да си намерят работа и излязат на свободен наем“, допълни Тошева.

Според последнни и неофициални данни само в Слънчев бряг и Св.Влас има над 60 хил.украински бежанци. Половината от тях са в частни квартири или на свободен наем, но другата половина трябва да се изнесат от комплекса до края на месеца.

Те обаче не могат да бъдат настанени в държавни бази и единствената възможност са хотели и почивни станции във вътрешността на страната. Украинските бежанци обаче нямат сериозен интерес и някои от тях предпочетоха да се върнат в родината си.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ