От ГЕРБ попиляха Кирчо и Кокорчо: Докарахте инфлационна буря на българския народ

лъчезар-борисов2

Инфлационна буря прогнозира бившият икономически министър на ГЕРБ Лъчезар Борисов. Ето какво написа той в профила си във фейсбук.

Годишната инфлация през месец юни ще бъде около и над 18%. Към момента инфлацията в България е 2 пъти по-висока от тази в еврозоната. По данни на НСИ, годишната инфлация при цените на производител на вътрешния пазар е 45,2%, а тази на международния пазар е наполовина – 22.7%. Изтеглените спестявания от домакинствата нарастват с 44% през първото тримесечие на 2022 г. спрямо същото тримесечие на предходната година. Бизнесът губи ценова конкурентоспособност, а домакинствата ускорено губят покупателна способност. Потреблението, като фактор на растежа е под сериозен риск, а инвестициите липсват. Предприетите мерки са бавни, с липса на ефективност, концентрираност и равнопоставеност. Брюксел ни каза, че държавните разоди излизат извън контрол. Отнема се доход от населението и бизнеса, който се разпределя по неефективен начин. При изпусната инфлация са необходими спешни мерки в подкрепа на растежа чрез инвестиции по Националния план за възстановяване и устойчивост. Средногодишната инфлация в края на годината ще прескочи 13%. Инфлацията в края на 2022 г. спрямо април 2021 г. ще бъде над 20%.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ