Томислав Дончев: Да говорим така, че да ни чуват хората, а не като от машините на любовта по Оруел

Томислав Дончев

Декларация от парламентарната трибуна за 24 май и смисъла на думите и буквите, на езика направи зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

„Слушаме или четем речи като от машините на любовта в романа на Оруел. Ползват се не повече от 200 думи. Вече век и половина отбелязваме празника на светите братя Кирил и Методий. Не бих критикувал институционализирането на празника. Но това не е достатъчно за духовността.

Когато е започнало празнуването му през 19 век това е било кауза. Смисълът на празника не са само историческите реминисценции. Смисълът е друг. Илюзия е, че веднъж просветен народ ще остане такъв завинаги.

Без воля и усилие, без личен пример всяко общество може да се разгради от невежеството и простотията. Днес масово организираната съпротива срещу безпросветността е важна срещу глобалната масова субкултура. Затова е важно да сме българи като национална идентичност. Без общ език и култура няма как да сме общност. Без просвета и духовност няма нито национална сигурност, нито икономическо развитие, каза Дончев.

Ние самите трябва да говорим на хората и трябва да имаме посока. Защото ако нещо ни свързва с хората, това е словото. Няма как да се срещнем с всеки българин, те не всички го и искат, но с писано и изречено слово може да стигнем до хората.

Правоговорът не е садистичен каприз. Думите създават смисъл и ние трябва да създаваме смисъл. Увлечени в партийни и котерийни страсти, даваме думата на хората, които са ни пратили тук. Не нанизвайте думите в генетични мутации. Това е като да направите инсталация от свински уши и коледна украса. Не е най-важното да унизиш политическия опонент, а да не унизиш себе си. Високоговорителят само усилва фалшивите думи, а не ги създава.

Паметта е болка, забравянето е терапия. Истината боли, лъжата не дава комфорт. Промяната е трудна.

Честит празник, събудете се, изпитайте болката от промяната да казваш истината, каза Томислав Дончев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ