Страшно е! На детска площадка се хванаха за гушите: Връщайте се в Украйна, какво правите тук?!

репортаж

Най-големият проблем за бежанците от войната в Украйна е намирането на жилище под наем. Проблемът е възникнал заради няколко инцидента, които са сринали доверието от страна на наемодателите. Украинците напуснали апартаментите без да се обадят. Сега собствениците искат да се сключват дългосрочни договори, а самата процедура е доста трудна, обясни учредителят на Фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“ Наталия Еллис, предава Plovdiv24.bg.

По думите й, българите като цяло са доброжелателни, въпреки че има единични негативни случаи. Такъв пример е изказване на родители на детска площадка: „Връщайте се в Украйна, какво правите тук?“. Наталия обясни, че разбира това отношение, защото с идването в България на украинците се получава голяма конкуренция на трудовия пазар, а бежанците са съгласни да работят на по-ниски заплати.

„В Пловдив сме големи късметлии. Има един-два случая с коли, но масово няма инциденти. Хората са много доброжелателни – даряват дрехи, мебели, храна. Сега едни хора закараха петчленно семейство на зъболекар“ – разказа Елис. Фондацията сега помага на бежанците да се регистрират в НАП, за да имат здравни осигуровки и личен лекар.

„Благодарение на Георги Титюков всичко е наред. Никога не е казал „Не мога“, когато търся помощ. Казва: „Аз не мога, но ще попитам“ – хвали зам.-кмета по социални дейности Наталия Елис.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ