Наесен се „ражда“ български вариант на ковид, предупреди прочут роден експерт от СЗО

Коронавирус, Ваксини, Болница 1

Преди ден Световната здравна организация (СЗО) организира видеоконферентна връзка с експерти от цял свят за разпространението на маймунската шарка. Това е рядко вирусно заболяване, което се предава главно на хората от диви животни – гризачи и примати.

Симптомите на заболяването включват висока температура, главоболие, мускулни болки и умора. Кожни обриви могат да се появят по лицето и други части на тялото. Според СЗО смъртността обикновено е между 1% и 10%.

По темата говори доц. д-р Михаил Околийски, който е експерт на Световната здравна организация в България от 2014 година. Освен това той коментира и ситуацията с коронавируса в България.

По думите му наесен може да се появи български вариант на ковид заради ниското ниво на имунизация.

Ето какво още заяви доц. д-р Михаил Околийски в интервю за „Марица“:

– Доц. Околийски, в Демократична република Конго от над 1500 заболели от маймунска шарка починаха 4,5%. Има ли повод за притеснение?

– Според Световната здравна организация няма повод за тревога, защото заболяването се разпространява много по-трудно от ковид. Разпространява се по сексуален път и от търкане кожа в кожа, а също от слюнка. Протичането му е много по-благоприятно, а смъртността е много по-малка в сравнение с инфекциозни заболявания. Заболяването е ендемично в страни като Бенин, Габон, Гана, Демократична република Конго и Камерун. В момента има само около 100 случая, които са доказани в Европа. Според мен те няма много да се разпространят, не очаквам рязко увеличаване на болните. Пак казвам -заболяването протича от сравнително леко до средно тежко. Много рядко има тежко протичане на маймунската шарка, а още по-рядко са смъртните случаи.

– Първото, което чухме тук за маймунската шарка, бе, че за нея трябва да бъдат предупредени групите на хомосексуалните и бисексуалните. Създаде се впечатление, че това е болест, която засяга сексуалните малцинства?

– Това са пълни глупости! Става въпрос, че заболяването се предава по сексуален път ​- както по хомосексуален, така и по хетеросексуален. Да се обръща внимание само на хомосексуалните ​- това е нонсенс! Това е резултат от онова нездраво любопитство към темата ​- все едно да кажем, че HIV напада само хомосексуалните. В началото на 80-те години се мислеше така, защото се появи първо в тези общности, но след това се видя, че това засяга и хетеросексуални хора. Въпросът е в практикуването на защитен секс.

– Българите над 40 години са имунизирани срещу едра шарка, което помага и срещу маймунската

– Съобщиха, че ваксината за едра шарка помага до 85% срещу маймунската. Значи ли, че имунизираните са защитени?

– Над 40-годишните имат ваксина. Мисля, че тя след това отпадна от ваксинационния календар. Трябва да гледаме спокойно на маймунската шарка – заболяването е сравнително овладяно – не е някаква мистерия, което тепърва ще разгадаваме.

– Всеки се плаши от тези големи мехури по снимките, а те всъщност са си същите като при едрата шарка.

– И при едрата шарка има такива мехури. Много по-притеснителни са други вируси – например КОВИД-19, заради който България даде страшно много жертви. Срещу него има и ваксина, а някак си хората не я разпознаха като решение. Маймунската шарка в момента може би просто звучи интересно, но не е нещо, което да ни притеснява толкова много. За мен по-притеснително е ниското ваксинационно ниво срещу ковид у нас – то е под 30% за България. И не се вдига, правят се много по-малко тестове, за да се знае реалната ситуация каква е.

– Топлото време или по-лекият последен вариант на ковид спомогнаха нещата да позаглъхнат?

– Последният вариант на ковид се оказа по-малко вирулентен. Експертите казват, че през есента вирусът ще се завърне. Проф. Радка Аргирова има такава оценка. Според нея през есента има риск да се появи даже български вариант на ковид. Това се случва в групи, където има ниско ваксинационно ниво. Съветът ми е всички възрастови групи да се ваксинират.

Наесен може да се появи български вариант на ковид заради ниското ниво на имунизация

– Преждевременно ли решихме да погребем ковид?

– Категорично! И това е пожелателно мислене – да приемем за истина това, което ни се иска. А това просто не отговаря на действителността.

– В Китай сега има жесток локдаун в части от столицата Пекин и в големи зони в Шанхай. Означава ли това, че местните власти осъзнават, че ковид се завръща и имат голям проблем?

– Проблемът им е сходен на нашия. В България още има хора, които се заразяват, само че там очевидно цената на човешкия живот е много по-висока, отколкото тук, където това се пренебрегна и се маргинализира като тема и нужда. В Китай при първи признак на ново засилване на ковид веднага прибягват към мерките – маски, локдауни… Единственото обяснение, което имам, е, че тук явно не ценим човешкия живот.

– В момента всеки ден имаме по над 200 заразени. Как оценявате тази цифра?

– Изобщо не е малка. Много от тези хора ще прекарат заболяването по-сложно и след като закриха ковид отделенията, не съм сигурен, че ще имат къде да се лекуват. Маймунската шарка е нещо, което СЗО следи – наскоро събра група от зоолози и специалисти по инфекциозни заболявания на виртуална среща. Целта бе да се дадат препоръки за различните държави. Белгия въведе карантина, която е нещо много смислено. Там осъзнават, че става дума за инфекциозно заболяване, и обявиха 20-дневна карантина за хора, които са прекарали маймунска шарка.

– Да очакваме ли завръщането на ковид през есента?

– Аз го очаквам, защото пак повтарям – по-малко от 30% от българите са ваксинирани. И високата циркулация сред хора, които не са имунизирани, може да доведе и до появата на нови варианти. Дори без тях хората са много уязвими и наесен може да се повтори всичко наново.

Кой е той?

Доц. д-р Михаил Околийски е експерт на Световната здравна организация в България от 2014 година. Завършил е социална терапия през 1995 г. в Хумболтовия университет в Берлин. През 1998-а получава докторска степен от същия университет. В продължение на 15 г. работи в Центъра за обществено здраве и анализи. Преподава на студенти в Югозападния университет.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ