Сватят на Васил Божков попиля Киро и Асен: Къде сте тръгнали в ЕС с тоя гол пенсионерски задник

7 Dni Bulgaria29.05.2022
кирил петков асен василев лена бориславова

България не е готова за еврото. Формално може да отговаряме на някои условия, но в никакъв случай нито икономиката ни, нито обикновеният българин е готов за една такава рязка стъпка. Това мнение изразява в интервю пред „Епицентър“ бившият служебен премиер Стефан Софиянски.

„Това, което ме притеснява е, че и правителството на Борисов, и сегашното правителство на Петков гледат на въвеждането на еврото като политически ход – смятат, че това би им донесло дивиденти“, коментира той.

Прибалтийските републики, които въведоха еврото, го направиха след като добре бяха подготвили държавите си, след като имаха стабилен икономически растеж – постоянен, дори с години на много високо ниво и чак след това тръгнаха към еврото, припомня той.

Според Софиянски това трябва да направи и България.

„Дали ще загуби България от въвеждане на еврото? България няма да загуби, ако го въведе в правилния момент – напротив, ще спечели“, вярва той.

„На нас са ни необходими 3-4-5 години, в които трябва да имаме непрекъснат растеж на БВП от 4-5% годишно – тогава вече икономиката ще бъде готова да поеме дискомфорта от въвеждането на еврото, ще може да качи доходи, заплати, ще стане силна конкурентоспособна на други пазари, осигурена енергийно и това ще ни позволи да влезем с инерция в еврозоната. Като държава ние трябва да се адаптираме и като икономика, и като обикновени граждани – да разчитаме на еврото, да не го пречупваме през валутния борд, да свикнем на директни разплащания с евро. Цените далеч по-лесно ще постигнат това изравняване с европейската среда, но доходите далеч няма така бързо да стигнат европейските, ако се стремим към това спешно въвеждане на еврото“, предупреждава Софиянски.

„Един стабилен икономически растеж от 3 до 5 години би позволил по-голям резерв, по-голяма мощ на БНБ – тогава бих излязъл от валутния борд и бих влязъл в еврозоната с по-силен лев. Това е единственият начин да повишим доходите на всички българи, да се повиши стандартът на българското общество в европейската среда“, категоричен е той.

„Не може да вкараш в еврозоната пенсионер с 300 евро! Как той ще живее с тази пенсия в еврова среда, където най-ниските пенсии са 800 евро? Бих дал съвет на днешните управляващи да не гледат на еврото като на политически ход, политическият ход с евроинтеграцията сме го направили. Въвеждането на еврото е безалтернативно, то е икономическо. Нека подготвят първо икономиката, после населението и тогава да влезем в еврото добре подплатени. А днес ние очакваме спад на БВП, догодина очакваме минимален ръст – как в такива условия ще въвеждаш еврото и ще подлагаш на сътресения и икономиката, и населението?“, недоумява бившият служебен премиер.  



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ