Извънредно! На Нинова й прилоша: Синдикатите във ВМЗ Сопот протестират срещу нея, искат си шефа

Корнелия Нинова 1

Изпълнителните съвети към СС „Подкрепа“ и КНСБ към ВМЗ Сопот се събират на спешно заседание в понеделник заради внезапната смяна на борда на директорите на ВМЗ Сопот. Те ще обсъдят съвместните си действия за започване на протести срещу решението на „Държавната консолидационна компания” и министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова за смяна на борда.

„За първи път начело на борда на директорите на ВМЗ застават хора, които нямат общо с военно-промишления комплекс на страната. В понеделник предстои да излезем с решение за пристъпване към протестни действия“, каза за БНТ председателят на СС „Подкрепа“ Димитър Атанасов.

Припомняме, че вчера министъра на икономиката и индустрията Корнелия Ниновя обяви, че ВМЗ Сопот завършва 2021 г. с печалба от 3,107 млн. лева, а сегашният борд, за първото тримесечие на 2022 г. е реализирал загуба в размер на 1,640 млн. лв. Само за три месеца от печалба над 3 млн. се е стигнало до загуба от 1 млн.

Нинова цитира данни от доклад на одитори, според който се забелязва увеличение на задълженията спрямо 31 декември 2021 г. с 21 млн.

„Министерският съвет взе решение държавните дружества да приведат дивидента си в размер 100% в бюджета до 30 април 2022 г. Въпреки неколкократните писма, които ръководството на „Държавната консолидационна компания” изпраща до ВМЗ – Сопот, ръководството отказва да плати държавния дивидент до този момент”, обясни още министърът.

Тя е категорична, че няма да бъде позволено държавните дружества да се „разпарчетосват“ и продават.

„Ръководството на ВМЗ-Сопот, зад гърба на принципала – ДКК, и моя – като министър и принципал, обявява продажба на обособени части, представляващи собственост на ВМЗ. Научаваме случайно за тази продажба. Взехме мерки и я спряхме веднага”, каза още Нинова.

По думите ѝ новите ръководни органи са „професионалисти и почтени хора“. Става дума за Иван Иванов – доскорошният областен управител на София-област, Мариан Йовчев и Камен Шаралиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ