Киро и Асен се оплетоха в лъжи за танкерите с втечнен газ – крият къде се разтоварват и колко струват

кирил петков асен василев

Харвардските аферисти начело на властта Кирил Петков и Асен Василев окончателно се оплетоха в лъжи покрай американските танкери с втечнен газ, които премиерът уж договори по време на смехотворното си посещение в САЩ на 10 май.

Според Петков, който през океана едва успя да се щракне с вицепрезидентката Камала Харис, двата танкера трябваше да пристигнат съответно на 8 и 23 юни. Защо по различно време – не стана ясно.

Според ортака му Асен Василев обаче те вече са пристигнали и в момента се разтоварват. Това поне заяви той вчера – 5 юни, пред медиите. Но изобщо не уточни къде са пристигнали и къде се разтоварват. И дали двата танкера са пристигнали едновременно и как газът ще стигне до България.

Въпросните два американски танкера с газ изобщо не са договаряни със САЩ, тъй като държавата не сключва такива сделки. А с частна фирма, чието име обаче до ден днешен тъне в дълбока тайна.

Освен това двата американски танкера с газ се оказаха поръчани от Kитaй и впоследствие отказани заради променени условия на сделката. Те обаче са били натоварени и пуснати на вода, поради което са преминали в категорията „блуждаещи танкери“. А наемането им от Кирил Петков ги е записало и в категорията „блуждаеща сделка“, предава ПИК.

Оттук нататък обаче проблемите стават още по големи, тъй като България няма LNG терминал, на който да ги разтовари, защото няма запазено място на гръцкия остров Ревитуза. Терминалите на Александропулис, за които Кирил Петков заговори, тепърва ще започват да се изграждат.

Другото място, от което американският втечнен газ може да тръгне за България, е плаващият терминал „Елтугрул Газ“ на фирмата „Боташ“ в Турция. Според турските закони обаче преносът на газ от Турция е забранен. Тъй че ако България иска същото количество газ да стигне до изходната точка на Турция в страната ни, трябва да го продаде на Турция. А след това отново да го купи, за да може да влезе у нас.

И тук възниква въпросът за цената, която държавата ни ще плати за двата блуждаещи американски танкера втечнен газ. Тя не е известна нито като първоначална стойност при купуването им от страна на Просто Киро, нито с колко ще се натовари при преноса до България.

По този въпрос правителствените фактори също здраво се оплетоха в лъжи. Петков заяви, че тя ще е еквивалентна на цената на руския каз. Говорителката му Лена Бориславова пък обяви, че ще е „три-четири пъти по-евтина“ от тази на „Газпром“.

А последните изявления на Асен Василев, че американските танкери с втечнен газ вече са тук някъде показват, че опитите орезиленият в публичните си изяви Кирил Петков да бъде скрит и заменен с ортака му Кокорчо не са никак успешни.

Най-малкото защото той се оплита по същия кьопав начин в лъжи. И най-вече, защото е твърде видимо, че го играе коректор на Просто Киро. Което не отменя нито един въпрос за американските танкери с втечнен газ, за датата и за цената, на която ще стигнат до България.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ