Апокалипсисът в Русе: 260 сигнала за щети, отнесени са част от покривите на библиотека и болница

Screenshot_20220606-092855

Служители на общината, пожарна безопасност и много доброволци се борят втори ден с последиците от опустошителната буря, която връхлетя Русе в понеделник сутринта. Няма данни за пострадали хора, но материалните щети включват десетки счупени клони и дървета, паднали електрически стълбове, скъсани електрически кабели, задръстени отводнителни шахти и авария на един от главните водопроводи.

Всички изкопи в рамките на мащабния воден проект в Русе са наводнени, съобщават още от ВиК дружеството.

Директорът на дирекция екология и транспорт към община Русе проф. Любомир Владимиров заяви пред БНТ, че на 112 са получени около 260 сигнала. Разчистването ще продължи още два-три дни. Създадена е комисия, която от днес започва оценка на щетите.

Няма райони без ток и вода. Най-засегнати са централната градска част на Русе и квартал „Възраждане“.

„Явлението, което наблюдаваме, се нарича „супер клетка“, обясни експертът от Метеорологична обсерватория-Русе към Националния институт по метеорология и хидрология Емил Иванов. Той припомни, че за интензивни се считат валежите до 10 л./ кв. м за час, а в Русе това количество е паднало само в рамките на 5 минути сутринта в понеделник. Тогава станцията при Русенския университет е отчела 38 л./кв. м, а тази при Флотската кула 20 л./кв. м. Пороят е бил в съчетание и с опасния и много бърз вятър (над 20 м/с) „шквал“, който непрекъснато променя посоката на движението си.

Силният вятър е отнесъл покрива на хранилището на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, а музеят на Калиопа и на Баба Тонка са със счупени стъкла и течове. Голям теч има и в сградата на Градската художествена галерия. Комплексният онкологичен център също е с отнесен покрив, информира Нова телевизия.

Десетки русенци се включиха на доброволен принцип в разчистването на пораженията от развихрилата се над града буря.

Младежи от групата „СъГраждани“ разчистиха част от пешеходните зони в парка на Възрожденците и между кръстовището при Пантеона на възрожденците и Халите. Членове на младежката организация на БСП пък се заеха с разчистването от паднали клони и земна маса в района на и около кея. Към тях се присъедини и депутатът Крум Зарков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ