Йотова разтресе държавата: След кабинета Петков ще останат пепелища! Решиха, че могат всичко

илияна йотова

„Когато един кабинет се затваря само в кръга на министрите, той се отдалечава от хората, каза тя. Вицепрезидентът Илияна Йотова отправи тежки критики към кабинета „Петков“, отговаряйки на въпроси за бежанците, за актуализацията на бюджета, за отношенията ни със Северна Македония.

„По друг начин трябваше да се организира кампанията в помощ на украинските бежанци“, заяви тя пред БТВ. И припомни, че има опит по темата от времето като евродепутат и зам.-председател на вътрешната комисия на Европейския парламент, отговарящ за бежанските кризи. На директния въпрос защо тогава не е помогнала на правителството, Йотова отговори: „Много бързо решиха, че могат всичко!“

Илияна Йотова припомни, че този кабинет е дошъл на вълната на огромни надежди. „Когато дойде разочарованието, от надеждата остават пепелища“, коментира тя.

Вицепрезидентът подчерта, че още не губи надежда, че управляващите няма да приличат на предишните, че ще толерират компетентността, а не партийните назначения.

„Не бива да пропиляват надеждата, с която дойдоха”, повтори Йотова. И обърна внимание, че е важно как се взимат решенията. „Новите управляващи не трябва да приличат на тези от последните 12 години. Те трябва да бъдат добри управленци и да поемат отговорности. Не трябва да се оправдават, че има много кризи и че коалицията е сложна“, посочи тя.

Илияна Йотова попита кои са съюзниците на управляващите при актуализацията на бюджета, за да бъде тя успешна и приета в обществото. И даде пример за синдикатите и Сдружението на общините, което днес имаше конгрес. „Защо централната власт шест месеца не прие Сдружението“, попита риторично тя. И посочи: „Когато един кабинет се затваря само в кръга на министрите, той се отдалечава от хората.“

„Президентската институция не е инкубатор за партийни проекти“, бе категорична Илияна Йотова. Въпросът към нея бе свързан с новата партия на Стефан Янев „Български възход“.

„Ако президентът Радев реши да се занимава с партийно строителство, мисля, че ще го обяви пръв. Той няма нужда да се крие зад проекти“, посочи Йотова.

„Мен не ме изкушава никакъв нов проект. Мога от време на време да критикувам БСП, но съм си ляв човек”, добави вицепрезидентът.

Йотова коментира и темата с оръжието за Украйна, която отново повдигна посланикът на Киев. В телевизионно предаване той каза, че украинското посолство е изпратило нота до България с искане на оръжие. Според Йотова би трябвало не посланик Москаленко, а външното ни министерство да огласи нотата. „Редно беше въпросът да бъде отнесен до Министерския съвет и там да бъде взето решение“, посочи тя. Йотова припомни, че не толкова отдавна (на 4 май 2022 г. – б.р.) парламентът се е произнесъл по този въпрос.

„Буди недоумение фактът, че подобни важни новини научаваме от чужди посолства. Външно министерство трябваше да съобщи, че е получило нота. Всяко скриване на подобна информация буди съмнение“, допълни още Йотова.

По темата с призива на премиера Петков да се свика КСНС за С Македония, Илияна Йотова посочи, че нищо по спорните въпроси със Скопие не е помръднало – нито с паметниците, нито с учебниците по история.

Йотова припомни, че въпросът за правата на българите в РСМ е поставен в Брюксел за пръв път от президента Румен Радев. И това е станало при първото му отиване на заседание на Европейския съвет.

„Президентът Румен Радев води много разговори, няма посещение, в което темата за Северна Македония да не е повдигната“, каза още вицепрезидентът.

„Телефонните обаждания на тема българска позиция и членство на РСМ продължават. Да бъдем честни и да признаем, че има натиск за РСМ от нашите европейски партньори“, каза още Илияна Йотова.

„Нямам усещане, че България води две политики по отношение на РСМ. Не намирам разминаване на позициите на отделените институции по темата. Ако има някакви опити на съветници на министър-председателя Кирил Петков, се надявам да е взел мерки“, заяви Илияна Йотова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ