Цялото интервю на Слави: Сензационни неща за лекета, Кирил Петков и ареста на Бойко Борисов

7 Dni Bulgaria12.06.2022
Слави Трифонов

Слави Трифонов разкри какъв е бил последният разговор между него и Кирил Петков. По време на него премиерът без причина е нарекъл предложеният от ИТН за шеф на БНБ Любомир Каримански леке и не е пожелал да отговори на горещ въпрос за ареста на Борисов, докато коалиционните партньори са мълчали в ступор. 

Това заяви Слави Трифонов в интервю пред „Дарик“.

Той коментира и казуса със Северна Македония:

В България говореше едно, а на света друго. Истината е, че Кирил Петков просто лъжеше.

Водещият Константин Вълков се извини, че може да заприлича на малко дете, но ще попита защо Трифонов е бил и още ли е против ГЕРБ и ДПС.

Явно вие сте малко дете. Повече от ясно е защо човек може да е против управлението на ГЕРБ. Те използват различни патерици – малки партии. Това управление на ГЕРБ изкара хората на улиците и това бе логично, както е и логично ГЕРБ да приключи с този начин на управление“, каза Трифонов.

Тонът между интервюиращ и интервюиран обаче продължи да е остър, а Трифонов непрестанно иронизираше цитатите и въпросите на водещия.

Вие на приятелите си кукловоди ли казвате? Приятелите са приятели. Орлин Алексиев е мой приятел. Познаваме се с него от 20 години. С него заедно дадохме ферарито преди 20 години което не запали. По едно време той бе част от ГЕРБ. Ние с него не си говорим за политика. Аз съм човекът, който е създал ИТН и, ако използвам този водевилен израз „дърпа конците“, аз съм единственият човек, който може да каже какво се случва в партията“, каза той.

„Депутатите на ИТН, на които благодаря, защото с тях се посъветвах дали да направя това преди няколко дни или не, са зад гърба ми“, каза Трифонов.

Вие наистина май сте в някаква детска ранна възраст. Казах ви, че съм се съветвал само с депутатите от ИТН и те на 100% се съгласиха и ме посъветваха да излезем от тази коалиция. Трети и четвърти път ще ме питате ли“, заяде се отново Трифонов.

„Г-н Вълков, не знам какво съм казал ДПС. Ахмед Доган го видях преди повече от 15 години в едно студио в друга телевизия в мое предаване. Не знам какво правят и говорят ДПС“, каза Трифонов на въпрос намира ли съвпадение, че ДПС са казали през март, че ще се оттегли от управлението и той сега го прави.

„Това, което съм правил винаги, е да има свобода на словото. Опитвам да говоря както е било, честно. Преди медии, които бяха близки до Борисов, бяха с кампания винаги срещу мен. Вие явно харесвате Кирил Петков, че ми говорите за атаки срещу него. А срещу мен няма ли атаки? Вие ми задавате абсурдни въпроси“, ядоса се Трифонов.

„Това, което чета, много често е отвратително и ужасно по мой адрес. Аз обаче си мълча“, отсече Слави.

Той добави, че може да отговаря само за себе си и не иска да коментира има ли атаки срещу Кирил Петков, от кого и защо.

„Вълнува ме да се върши работа, такава е моята философия“, подчерта лидерът на ИТН.

Трифонов призна, че не е запознат със ситуацията на „Капитан Андреево“, но ако има корупция, то тя трябва да бъде пресечена и да има пълно върховенство на закона.

„Не ме разбирате явно. Аз съм за това, който нарушава закона, независимо под каква формма, да бъде арестуван, и цялото върховенство на закона да се стовари върху него. От мен друго няма да измъкнете, такова е моето мнение. Така разсъждавам. Не знам накъде водите разговора, но ще ви казвам едно и също. Нямам информация по темата“, каза той.

„Вие казвате, че Северна Македония е съборила правителството, може ли „Капъкуле“ да го е съборило?“, запита водещият.

„Абе каква е тази тъпотияКакво ми говорите. Колко пъти трябва да ви повтарям едно и също“, каза Трифонов.

„Имам чувството, че вие сте странен човек, който не разбира какво му се говори. Аз нямам общо с никакви ГКПП-а. Аз не отговарям за здраве, икономика, финанси, МВР и т.н. Аз бях част от едно коалиционно споразумение и отговарях за някои неща и „Капъкуле“ не е сред тях. Може и за баба си да ме питате по същия начин. Започвам да се нервирам“, каза той.

„Кирил Петков ли определя морала?“, запита Трифонов.

„Преди да започнем, ми казахте, че имате син. Вие какво му казвате кое е морално и кое не е. Моята майка и баща, той почина, са ми казвали кое е добро и кое е лошо. Майка ми ми е казвала кое е добро и лошо между третата и осмата година. Тя ми е набила кое е добро и лошо, кое е честно и кое не. Моята сестра също. Те са хората, които са направили така да знам кое е почтено и кое не.

Смятам, че вие правите същото с вашия син. Тези са хората ни, които формират ценностите в едни деца. Не съм запознат със семейството на Петков, а просто коментирам факта, че един човек се изправя и казва „ние сме почтени, а вие не“. Аз не бих направил това без доказателство. Не мислите ли, че е така“, заяви Трифонов.

„Вие в момента се опитвате да внушавате и изработвате инсинуации с „Капъкуле“. Знам как процедира един водещ“, каза той.

„Нямам общо с ДПС и „Капъкуле“, това е ясно, а вашето е опит да внушите, че аз имам нещо общо. Опитвате да изкарате нещо и аз ви казвам, че нямам общо, но вие продължавате да внушавате. В интернет пише, че съм рептил, защо не го коментирате това“, запита той и добави, че не повдига тази тема, защото е нелепа, но и другата тема е нелепа.

„Нямам общо с „Капъкуле“, ДПС или ГЕРБ. Общо имам с хората, които са ми се доверили. През миналото съм се запознал с много хора, но аз съм самостоятелен играч. Какво да направя, да се правя, че не познавам някого ли? Не мога! Познавам от Брат Пит до дядовци в Чипровци. Симпатичен ли съм ви вече с моите прозрения. Питайте ме нещо с „Капъкуле““, призова той.

Водещият бе като в ступор и половин минута мълча, а после смени темата за Македония.

„Македонската музика е единствената част от българската фолклорна музика, която може да е съпричастна на съвремието. Тя, със своят ритъм и разделение, е актуална и днес. Когато с „Ку-Ку Бенд“ започнахме да правим музика, много ни беше лесно да го направим с македонската музика. Македония е един много силен емоционален казус за всички българи. За мен по тази тема няма популизъм. За мен това е емоционален и важен казус, който касае историята на България“, каза той.

Трифонов разказа, че като е отишъл в Македония за първи път, е попаднал на надпис „булгари мрете“. Ние първи ги признахме, дадохме им танкове. Винаги сме се отнасяли към тях, като към братя. Винаги сме били с огромни и прекрасно чувство към тях. Защо над 100 000 имат български паспорти, а при преброяването са едва 3000 души. Страх ги е, защо според вас? Знам колко българи в Македония се чувстват българи и са подложени на стрес“, каза той.

„Докато Македония не приеме българите в конституцията си и не спази договора си с нас от 2017 г. няма да стартират преговори за членство в ЕС“, каза той.

Лидерът на ИТН подчерта, че тази тема е заложена в коалиционното споразумение и ПП са го подписали.

„Винаги съм се уповавал на експерти. Уважавам хора, които вършат работа. Това може да е направено именно от експертите. В коалицията има предложения, например аз не съм казал нищо какъв специалист е Лорер или жена му. Аз не съм казал нищо. За това отговорност носи Кирил Петков. Аз искам да благодаря на хората, които препоръчах за министри, те се справиха чудесно“, каза той.

По думите му е рано в момента да се мисли за експертен кабинет в този парламент. „Не беше много прилично Кирил Петков да излиза и да казва, че част от депутатите на ИТН са свестни и ще предадат партията. Както казах, аз ги питах дали да постъпя така или не и те ме подкрепиха“, каза Трифонов.

„Ако кабинетът се разпадне пак ПП ще правят кабинет. Те имат отговорност да намерят с кого да управляват. Ако не успеят, мандатът отива при ГЕРБ и, ако и те не успеят Радев решава на кого да даде третият мандат“, каза лидерът на ИТН.

„ПП се държат унизително и пренебрежително. Гледат в очите, казват неща, обещават и на другия ден правят нещо друго. Как ще наречете такъв човек? Добър политик ли? Според мен това е лъжец! Масаите казват, че хората, които не си държат на думата, струват колкото въздухът над главата им“, каза той.

„Ако Петков и Василев не бяха такива хора, може би това щеше да е добра коалиция“, каза той.

„Знам как се водят разговорите за РСМ. Вярвам на думите на външния министър Теодора Генчовска. Петков води двойна политика по темата РСМ, сигурен съм в това“, заяви Трифонов.

„Опитът ми с БНБ е печален как действат от ПП. Те смятат, че те са прави, че като предложат някого, той е човекът, а този, когото не харесват, не може. Измислиха схемата 3:1, за да изолират ИТН. Историята с Рашков я стартира Кирил Петков, после каза, че не е вярно, после пак върна кандидатурата на Рашков. Това са неща, които трябва да бъдат обсъждани“, каза той.

„Това с БНБ беше отвратително. Познавам Каримански, знам какъв специалист е. Всичко, което се изля срещу него… Не разбрах защо Петков се държеше така по отношение на Любомир Каримански“, каза той.

Кирил ми се обади вечерта в 11 часа тогава и каза, че са се събрали с коалиционните партньори. Да обсъдят кандидатурите на БСП. Той каза „тук са коалиционните, ще те включа на спикър.“

Тогава казах „Добре, колеги. Преди да коментираме избора на БНБ, искам да ви питам, вас не ви ли притеснява ареста на Бойко Борисов и това, че Кирил Петков не ни предупреди. Не ви ли притеснява това, нали сме равноправни.“ Имаше пълно мълчание. Тогава Петков спря спикъра и каза, че ще говорим лично и заяви „Аз ти предлагам, който и да е да е шеф на БНБ, само да не е Каримански“

Трифонов каза, че е обяснил, че още в началото са се разбрали за Каримански и е попитал защо сега да не е той. „Имаш информация ли, знаеш нещо, което аз не знам ли, кажи ми“, призовал той.

„Той ми отвърна, че няма такава информация, но просто не го харесвал. „Каримански е леке“ ми отвърна Петков“, призна Трифонов.

„Тогава му казах „Който няма доводи, говори с квалификации и му обясних, че аз за последен път говоря с него и му затворих телефона. От тогава не сме се чували“, призна той.

Според него България трябва да стане част от Еврозоната. Трифонов добави, че е категорично „за“ санкциите срещу Русия.

По думите му Русия е заплаха за сигурността за на България.

„Тогава защо напускате правителството“, запита Вълков.

В този момент Трифонов се разкрещя „Заради Македония! Македония! Заради нарушено коалиционно споразумение“, каза той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ