Здравната каса в Бургас затвори врати: Спираме парите за болници, аптеки и лекари!

payimage-537471

Служителите на Регионалната здравноосигурителна каса в Бургас се присъединиха към националния протест. Администрацията спря работа за един час, а служителите излязоха пред сградата, за да изразят недоволството си, предава Флагман.

Исканията на протестиращите са да бъдат увеличени еднократно основните заплати на всички служители на НЗОК, както и да бъдат осигурени минимум 200 щатни бройки за поемане на новите дейности в Касата от 1 юли.
Д-р Атанас Баев, председател на синдикалната секция на КТ „Подкрепа“ в РЗОК-Бургас, съобщи, че настояват да бъде заложени около 10 млн. лв. в бюджета на Здравната каса.

„Тук в РЗОК по щат работят 94 служители, от най-ниското до най-високото ниво. Средната работна заплата в НЗОК е 2400 лв., но от тези хора зад мен няма нито един, който да се доближава до това възнаграждение. Имаме колеги, чиято заплата е трицифрена сума, а са специалисти с висока квалификация и образование. Няма как да приемем за справедлива оценка на техния труд заплащане от 1000 лв. или 1200 лв. бруто“, казва д-р Баев.
„Целта на този протест е да увеличението да е по равно за всеки един служител. Един човек, който получава около 800-900 лева за такава отговорна работа и 300 лева отгоре да получи това ще е огромен плюс за него. Особено при настоящите нива на инфлация и общото поскъпване на издръжката на домакинствата“, добави още д-р Баев.
Ако не бъдат чути, заплашват със спиране на плащанията към договорните партньори на Касата – болници, аптеки, лични лекари и др.

За какво още настояват служителите на НЗОК, какви заплати получават и какви ще са оостаналите последствия, ако исканията им не бъдат удовлетворени – отговорите очаквайте в интервю на д-р Баев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ