Острие на ГЕРБ шамароса ПП: Амбулантни търговци в политиката! Загубихте всякакво уважение

даниел митов

„Вие загубихте уважение – най-малкото с отказа и запъването да засекретим поне част от заседанието. От документите, които можехме да имзчетем, можеше да се разберат неща, с които изглежда, че се спекулира“, това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Той бе предизвикан от Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“, който заяви, че „всъщност Бойко Борисов е вдигнал ветото над Северна Македония през 2020 на Европейски съвет“.

„Като ще изкарваме факти и говорим принципно за позиции, нека да кажем, че през 2020 тогавашният министър-председател Борисов е вдигнал ветото на заседание на европейския съвет. Затова е учудване на нашите европартньори, че България си променя позицията. Кой отстоява интереса и кой отстъпва от интересите и прави зад гърба на НС действия, които ни поставят в много лоша ситуация“, заяви Гюров.

В отговор Даниел Митов нарече властта амбулантни търговци и заяви, че с подаване на сбъркани сигнали към Скопие, дефакто България е загърбила основните си искания.

„Как така Борисов е вдигнал ветото, като още има вето?, попита Митов. Значи не го е вигнал, отсъди той и предизвика оживление в залата.

Това правителство не е имало силата да променим рамката. Дори твърдението, че не се излизало от Рамковата позиция не е коректно, защото има опити да се предложи нова рамкова позиция, в която Петков е бил готов да се откажат основни позиции, опитът е направен, макар и неуспешен. Това не означава, че Петков не е поел ангажименти. Очевидно е бил готов да се откаже от основни позиции-формула за езика, малцинствените претенции и т.н.

В началото на декември във Външно имаше документ, в който Скопие заради последователната политика до декември беше започнвало да приема и да проявява гъвкавост към българските искания. Дойде кабинетът на Петков .- започна разговор за автубосни линии, сачмолетни, влакови композиции. Сигналът към Скопие бе да изтегли всичко постигнато до момента и да започне да разчита на външен натиск, да разчита на това, че България пред новия период ще загърби старите искания. Бяха изпратени лоши сигтали от България – един вид забравете какво сме искали до момента, ще правим други неща, каза Митов.

В края на френското председателство сме в задънена улица. Цялата политика по отношение на РСМ до момента ми прилича на амбулантна политика. От амбулантни търговци в политиката не може да се очаква друго, заключи Митов, обръщайки се към депутатите от ПП.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ