Учители ревнаха след външното оценяване за 10 клас: Пълен батак! А искате децата да са образовани?!

ученици матура

Проблем със сгрешени свитъци с формули при националното външно оценяване за 10. клас е имало не само в Пловдив, но и във Варна. Това потвърдиха квестори в две училища, където свитъците са били сменени с правилни и изпитът е бил удължен, предава Труд. „Колегите са потресени. И други години са се случвали грешки на матурите, но такъв батак не е имало. На всеки такъв изпит сме като в казарма, трябва да следим децата за най-малките детайли и да ги описваме, пишем си по няколко пъти имената в протоколите, а тези, които налагат правилата, допуснаха груба грешка, която се отрази зле на децата и на нас“, коментира учителка, която е квестор от 2010 г.

Тя разказа, че изпитът започнал в 9,10 ч. След като се оказало, че в свитъците има сгрешени формули, нови били доставени 10 минути преди финала на 90-минутната матура. По преценка на директора времето било удължено с още 90 минути, но реално учениците приключили работа в 11,25 ч. Трима обаче напуснали, преди да дойдат книжата с верните формули.

Идентична картина описа квесторка от друго варненско училище, където обаче правилните свитъци били донесени по-рано. „Ако искаме децата да са образовани, такъв хаос е недопустим“, категорична бе тя.

От МОН обясниха, че в 9.38 ч вчера е постъпил сигнал, че при печат на файла с формули за X клас, в част от формулите не се визуализират скобите. За 6 минути били пратени нови и изпитът бил подновен. Според МОН няма ощетени ученици, въпреки че много от десетокласниците са си тръгнали от изпита.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ