В страната се носи аромат на избори! Лидерите на ПП видимо тревожни, Прокопиев яко изнервен

иво прокопиев

Интересни 24 часа карат представителите на родната политическа действителност. От четвъртък в страната се разнесе силен аромат на приближаващи избори и това дълбоко изнерви определени политически и икономико-олигархични кръгове в страната.

За да сме по-конкретни – в момента, в който стана ясно, че ПП губи поста на председател на Народното събрание и така се слага край на процесуалните врътки по тупане на топката в търсене на общо 12 купени депутати, които да крепят правителството, напрежението рязко се вдигна нагоре, пише „Стандарт“.

От кроткия тон, с който започна заседанието на парламента бързо се премина към фалцетни подвиквания „Кризааааа“, а накрая се стигна и до тропане от трибуната на НС и дори бой.

Но да започнем с хронологията на събитията. Още преди седмица стана ясно, че чудната коалиция тип „орел, рак, щука и охлюв“ или известна още като „дайте да краднем“ се разпада.

Как се стигна до разцеплението в ИТН, „героите“ от ПП не искат да кажат и само подмятат разни опорки като „корупция, мафия, искат пари“. От ИТН пък репликират: Кирил и Асен са готови да продадат България, след като за 6 месеца некадърно управление буквално я фалираха… Истината със сигурност е някъде там, защото ПП рязко станаха много нервни след опита в сряда за изслушване на външния министър в оставка Теодора Генчовска в парламента.

Казваме „опита“, защото макар проформа дипломат № 1 да говори пред депутатите в сряда по темата със Северна Македония, до реално изслушване не се стигна. Просто защото ПП използваха процесуален трик и отказаха да закрият заседанието, така че Генчовска да може да представи в залата секретните документи, доказващи, че премиерът-слънце Кирил Петков играе двойна игра по темата – у нас се прави на патриот, а зад граница обещава разни неща тихомълком.

И тук ще отворим една малка скоба, която обаче е много важна за по-нататъшния развой на събитията. Сред първите у нас, които потвърдиха, че Петков говори едно у нас, а друго пред чуждите ни партньори, бяха представителите на ДПС. Още преди няколко дни в интервю за NOVA Йордан Цонев обясни, че са получили подобни сведения от чужбина. Защото движението е част от алианса на европейските либерали АЛДЕ, в който има шестима премиери или президенти в държави от ЕС, сред които и френския Еманюел Макрон. А за негов съпредседател бе избран не друг, а именно евродепутатът от ДПС Илхан Кючук, с което на стартиралите преди това совалки на ПП да поставят под условие членството на движението в АЛДЕ приключиха с гръм и трясък. А на какво се дължаха тези опити вече е ясно.

Една от причините явно е, че много се притесняват, че движението може да разбере какви ги вършат зад граница и да спре откровените им прояви на тъмни игри зад гърба на официалните институции в страната.Но да се върнем на парламентарния живот – след като ПП успяха да избягат от истината за РСМ, последва логичен ход на опозицията. Искане за оставката на шефа на НС Никола Минчев, което пък направи немислимото – успя да събере гласовете на цялата опозиция в парламента. Просто защото вече на всички явно им е дошло до гуша от изпълненията на дуото Кирил и Асен.

Те пък още повече се изнервиха и за пореден път доказаха, че място в Народното събрание нямат.

Първо Кирил, а след това и Асен се изявиха на парламентарната трибуна (друг е въпросът доколко е конституционно изпълнителната власт да се меси в работата на парламентарната, но това са подробности, които Просто Киро отдавна е показал, че не го интересуват).

Като с фалцетни речи и ококорени очи, двамата съсредоточиха атаките си не върху бившите си коалиционни партньори от ИТН, не и върху цялата опозиция, а върху ДПС, превърнали се в техни мишени от началото на мандата им заради факта, че са враг №1 на ментора им – енергийния олигарх и медиен монополист Иво Прокопиев.

Прокопиев мрази ДПС. И има защо. Движението не веднъж е слагало прът в мръсните му афери – я като ги разкрие пред обществеността, я като внесе законодателни промени, за да ги посече. И това вади Прокопиев извън кожата му.

Същия този Прокопиев, който след дълги опити да обязди властта през серия от свои проксита, успя да пробие с невъзможна коалиция от малко десни, малко леви и много купени мераклии за власт. Безпринципно желание за грабеж, объркало дори протестариата, който в четвъртък се озова в шизофренната роля хем да брани кабинета на „подмяната“ и прокситата на Прокопиев, хем да освирква един от основните участници в същия този кабинет – соцлидера Корнелия Нинова, макар тя да е любовно гушната с въпросните проксита.

Затова на всички беше ясно, че Прокопиев спешно трябва да извади друг коз, с който да даде възможност на протестариата си да вика, без да се черви от любовта си с БСП. И на преден план отново беше изкарано и ДПС, и депутата от движението Делян Пеевски.

Опозиционният депутат от опозиционната ДПС също от години е трън в очите на олигарха Прокопиев заради непрекъснатите си опити да попари аферите му. Като ответен удар пък Прокопиев от десетилетие го черни на лягане и на ставане, а клеветите срещу Пеевски са се превърнали с обичаен норматив за конгломерата от овладени от каолиновия бос медии, НПО-та и говорители.

Като Кирил и Асен, които извадиха от джоба листчето с опорки и заредиха фалцетно песента от тезиси, спуснати им от Прокопиев. Единият обясни как „Пеевски бил на Магнитски“, а другият пък обяви, че ДПС били направили Пеевски „най-богатия човек в държавата“.

Няма смисъл да се обяснява, че нито една от тези опорки не стъпва на реални факти. Както няма смисъл да се уточнява и че премиерът-слънце не говори правилен български и абсурдни изречения като „Пеевски е на Магнитски“ не са рядкост в публичните му изяви. Но дори и той добре знае, че санкциите срещу депутата са плод на дългогодишното творчество на Прокопиев зад Океана, което обаче е на път да бъде разкрито.

Просто защото каолиновия олигарх е пришил на Пеевски всички свои грехове, но истината винаги излиза наяве. И към днешна дата Пеевски обжалва санкциите пред US съд, на който ще му бъде много любопитно да разбере, че американските власти са били подведени от един тежък олигарх.

От друга страна е редно, докато Асен Василев реди придиханно опорки за това кой е най-богат у нас, както и че районите, управлявани от ДПС били най-бедните, да го прави с нужното изчервяване.

Просто защото една лека обиколка из Делиормана би му показала, че пътищата там са в пъти по-добри от тези в управляваните от ДБ луксозни квартали на столицата. Виж – живущите в Лозенец и Редута едва ли биха казали същото след само 3-годишно управление на кварталите от представителите на жълто-паветната аристокрация.

Всъщност, ако иска да види как живеят хората, Василев може да мине и през Меричлери, бивше СПА градче. Там могат добре да му обяснят кой е Иво Прокопиев и какво е причинила на хората кариерата му.

А що се отнася до темата за това кой е най-богат, то и при нея спор няма. Тъй като палмата на първенството се държи именно от кукловода на Кирил и Асен – Иво Прокопиев, който бе признат от редица западни издания като най-големият олигарх в страната. Образец за това как Кремъл може да те превърне в милионер за една нощ, стига след това да продължиш да пазиш интересите на Голямата мечка…

А също и пример как един и същи човек може в продължение на десетилетия да източва държавата и гражданите й през напомпани сметки за ток, обществени поръчки и евросубсидии. И ако трябва да сме честни, покрай него се обогатиха пак на наш гръб и всичките му проксита. В това число и Кирил и Асен, които взеха едни 9 милиарда за 9 дни и все още не се знае къде са парите.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ