Радев размаха пръст към Петков: Изисквам заявена позиция за ветото! Не си куриер, а премиер

payimage-518231

Българското правителство не може да изготви българско предложение, а сега внася френско. При това прехвърля цялата отговорност върху Народното събрание без да заяви позиция. Не може министър-председателят да внася чуждо предложение. Той не е куриер, а премиер. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти във връзка с развоя с темата за евроинтеграцията на Северна Македония.

По думите му френското предложение е стъпка в правилната посока, но имало редица въпроси, които да се решат преди да се вдигне ветото.

По думите му вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония преди началото на преговорите е „задължително, но недостатъчно условие“.

„Не по малко важно е да има ясни механизми и измерими критерии за изкореняване на десетилетната политика на дебългаризация, кражба и фалшификация на българската история, както и за възстановяване на разрушените паметници и знаци на българщината в тези земи, и за опазване на българското културно наследство, изкореняване на езика на омразата, реабилитация на жертвите само защото са се наричали българи“, каза Радев.

Той очаква българското правителство категорично да изясни тези въпроси, както и да изисква ясни механизми и гаранции.

„Трябва да си политик със стаж за да се научиш да не виждаш това, което всички занаят. Именно тази социопатия е причината за разрива между българския народ и политическата класа”, коментира президентът.

И добави: „Вотът на недоверие е рутинна демократична парламентарна процедура. Изборите – също. Борбата с корупцията е съдебна реформа ,която спря и тук трябва да сме изключително ясни, че много от хората, с които водихме заедно борбата с корупцията и продължаваме да я водим, са извън парламента”.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ