Разтресоха БНР: Асен Василев ходи в „ЛукОйл“, за да вдигат заедно цените! Безплатно ли го прави?

7 Dni Bulgaria19.06.2022
асен василев

„Най-почтените и най-моралните, нетолерантните към корупцията от „Продължаваме промяната“, защото те самите така се определят, пазаруват вече 10 дни депутати. Кога петима, кога един. Твърде вероятно е до деня на вота на недоверие, да бъдат напазарувани още депутати и вотът да не мине. „.

Това заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, бивш министър на енергетиката.

Той изказа мнение, че депутатите от „Има такъв народ“ не са избрани да влязат в Народното събрание заради себе си, а заради лидера на партията им – Слави Трифонов.

„Ситуацията в страната е толкова тежка, че не виждам друг изход, освен избори. Причината не е само, че положението е нетърпимо и този кабинет трябва да падне, а и това, че не виждам каква конфигурация би могла да се направи в този парламент за друго мнозинство. При всяка друга комбинация и „Възраждане трябва да е в управлението“, а ние ценностно се разминаваме прекалено много с тях“, сподели Добрев.

„Те задават въпроси за еврозоната, за НАТО за ЕС, които пред нас не стоят и никога не са стояли. Ако ИТН не бяха свалили доверието си от кабинета, нямаше да внесем вот на недоверие, защото няма нито едно свалено правителство, свалено с вот на недоверие“, каза още депутатът от ГЕРБ.

Добрев коментира, че не е вярно, че петролът е поскъпнал заради световните цени, защото българската рафинерия не ползва сорта Брент, а уралски нефт. Спорен него в цената на уралския петрол за последната година няма изменения:

„Средната цена на уралския нефт за месец май е 78 долара. Не само, че няма увеличение, има намаление. Защо за последните 6 месеца бензинът и дизелът скочиха с 1 лев? Защо купуваме евтин руски петрол, за което се бори вицепремиерът Асен Василев, а плащаме скъп американски Брент?. … Аз не знам министърът на енергетиката нещо да е направил през последните 6 месеца по този въпрос, а горивата в този период скочиха – бензинът с 36%, а дизелът с 37%“, обясни Добрев.

В същото време знаем за няколко срещи на Асен Василев с „Лукойл“. И тогава почна да скача дизелът и бензинът (цените им – б.р.). След тези две срещи Василев ходи в Европейската комисия и лобира „Лукойл“ да купува руски уралски нефт. Това бих го разбрал, ако по бензиностанциите горивото беше 2,20 лева. Тогава ще кажем, че той защитава националния интерес. Само че ние купуваме евтин уралски нефт, а плащаме като за скъп Брент“, каза той.

В предаването „Неделя 150“ Делян Добрев коментира и темата за предложението на Френското председателство на ЕС за ветото на Северна Македония.

„Имаме подписан договор през 2017 година, който не се спазва. Докато не се изпълни този договор, не виждаме какви компромиси могат да се правят“, каза той.

Добрев се съгласи с думите на президента Румен Радев, че това, което прави Кирил Петков, е безотговорно, защото е „премиер, а не куриер“

„Ние смятаме, че преди да се разгледа каквото и да е предложение в парламента, трябва да получим официално становище от Министерски съвет по това предложение, защото изпълнителната власт е за това – да дава становища на Народното събрание“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ