ПОЗОР! Асен Василев взриви от трибуната българското население: Да го духат бедните!

асен василев

Моето изказване е насочено към г-н Ананиев и доста нескопосаните мотиви за вота на недоверие. Колеги, трябваше да изберете друго направление, не икономическата политика. Това каза в Народното събрание вицепремиерът Асен Василев по време на дебатите за вот на недоверие на правителството.

Той цитира мотивите, посочени по-рано от Кирил Ананиев от ГЕРБ, „политика на висок дефицит, растеж на вноса и фискалния резерв е на критичния минимум“.

По думите на Василев, дефицитът ни е един от най-ниските в ЕС тази година.

Относно растежа на вноса той посочи, при внасянето на нефт и газ няма как той да не расте. „Износът расте доста. Даже когато махнем ефекта на инфлацията, расте с 20%. Расте в абсолютно всички стокови групи“, заяви финансовият министър.

„Той не расте заради вашата опорка – износа на оръжие, а расте в абсолютно всички сфери на икономиката“, поясни той.

Василев каза още, че дългът бил намален. „Ако дългът който имаме към момента е заробващ, значи вие сте заробили държавата. Но той не е заробващ, защото България продължава да има третия най-нисък дълг към БВП в ЕС – 25% при минимално изискуемо условие по Маастрихтските критерии“.

По думите му, когато правителството е дошло, 1,5 млн. пенсионери са били под линията на бедност. „Сега вече не са“, отсече той.

Василев цитира и новата оценка на агенция „Фич“ за кредитния рейтинг на България, която излезе преди дни. „Никой не е притеснен нито от дефицита, нито от дълга“, посочи той. След това се похвали и с положително изказване на германския финансов министър.

„Нашият план за устойчивост беше приет и в нашия план за устойчивост ние успяхме да запазим въглищната си индустрия и не минахме на газ. Затова колегите го приеха и се учат от нас. Ако трябва да заробим 1,2 млрд. за газова централа, сега щяхме да се чудим откъде да вземам газ за тази централа и нямаше да успеем да удържим цената ба електроенергията нито за бита, нито за бизнеса“, обясни Василев.

„Мога да ви гарантирам, че ЕК няма да започне процедура по свръхдефицит срещу 27-те държави-членки. Това е казано ясно, така че спрете да спекулирате и с тази тема“, призова той.

„Инвестициите са се качили над 3 пъти и половина спрямо миналата година, според БНБ. Инвестициите са се качили и спрямо 2020 с един път и половина“, продължи Василев по следващата част от мотивите, които той нарече „опрони точки“.

По думите му, правителството е успяло да се справи с недостига на газ, на зърно и с овладяването на инфлацията, „за да не стане като Естония, Латвия и Литва“. Той заяви, че инфлацията в България е едва 3,5% над средната за Европа.

„Знам че е политически удобно да се говорят глупости“, каза Василев и добави, че не чува предложение за овладяване на кризата, а „популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога с едно изречение да го обобщя, е: „Да го духат бедните“. Това е вашата икономическа философия. Извинявам се за грубия език“.

„Такава икономическа политика това правителство няма да води. Вие я водихте в последните 12 години и така постигнахме най-голямата разлика между богати и бедни в Европа“, повиши тон вицепремиерът.

Заради това председателят на парламента Мирослав Иванов го смъмри. „Моля ви да не се повтаря в залата“, призова той.

Това обаче провокира депутата от „Възраждане“ Цончо Ганев да вземе думата и да нападне остро изказа, който съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) си позволи.

„Г-н председател, открихте днешното заседание със заплаха, че ще гоните депутати – най-вече от опозицията… Казахте, че ще гоните заради цинизми.

Ако аз от тази трибуна кажа „Да го бухат бедните“ ще си обърнете езика и на момента ще ме изгоните.

Но това нещо, което се случва в момента – министъра на финансите да говори с цинизми към други, които са в тази зала и към народа, който е навън, е неприемливо.

Ако някой от опозицията си бе позволил такъв език, то управляващите щяха да го линчуват“, заяви Ганев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ