Пълна лудница! Деница Сачева захапа Василев за пенсионерите, той й заговори за… фетиши

сачева

В рамките на управление на г-н Борисов средната пенсия нарасна с почти до 200 лв. и добавката от 50 лв. беше дадена именно по време на управлението на г-н Борисов. Това заяви в парламента Деница Сачева от ГЕРБ в отговор на твърденията на финансовия министър Асен Василев относно пенсиите.

„При увеличението на пенсиите, което се предлага в момента, откъде ще се вземат средствата за 2023-2024 г., които са милиарди, за които ние още нямаме бюджетна прогноза?“, попита тя.

Сачева поиска Василев да представи 3-годишна бюджетна прогноза, за да стане ясно дали ще се взимат още заеми.

Тя посочи още, че ГЕРБ са внесли предложения в парламента, засягащи пенсиите. „Ние предлагаме 15% увеличение на пенсиите, предлагаме добавката от 60 лв. да остане до края на годината“, обясни тя.

„Защо България е на 20-о място по най-висока инфлация при храните? Защо при нас храните са поскъпнали с 22,7%, а в Украйна е много по-ниска?“, попита депутатът от ГЕРБ.

Вместо Асен Василев, първо думата взе социалният министър Георги Гьоков, който посочи, че в предложението на ГЕРБ са заложени още по-големи средства за увеличение на пенсиите. „Вие казахте ли откъде ще дойдат парите за това увеличение? Значи вие от позицията си на опозиция виждате откъде ще се вземат парите, а това правителство, в което са всички лостове, не може да каже откъде ще дойдат парите. Малко е странно“, заяви той.

„Хората в пенсионна възраст твърдят, че вие чакахте с вашата политика, все едно ще сте вечно на власт, и чакате да измрат по-голямата част от тях, за да оправите тогава пенсиите. Много грубо, но това го казват хората, не го казвам аз. Ако искате, можете да излезете с един микрофон отвън и да питате пенсионерите какво мислят за вашата политика и дали няма да повторят думите, които аз казвам към вас“, посочи социалният министър.

Асен Василев също се качи на трибуната: „Госпожо Сачева, може би сте права, че съм по-емоционален финансов министър, но когато става въпрос за българските граждани и най-уязвимите групи, няма как да не съм емоционален“.

„Аз се извиних за грубата реплика по-рано, но аз ви приканвам вие да се извините за грубата политика, която сте водили 12 години“, заяви финансовият министър.

„За 12 години вие не успяхте да направите това, което нашите некадърни правителствата направиха за 12 месеца. Заради сбърканата философия, както казах преди малко, няма да повтарям фразата“, каза още той.

„Едни 3,9 млрд. не отиват в кюлчета, касички и други неща, а отиват при пенсионерите. Ако трябва да избирам между кюлчетата и пачките и фетиша на нулев бюджетен дефицит и това пенсионерите да могат да живеят достойно, винаги ще избера това пенсионерите да живеят достойно“, завърши финансовият министър.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ