КОШМАР! Голяма опасност дебне летовниците на куп плажове по Южното Черноморие

Плажа Робинзон

Половината от плажовете по Черноморието това лято остават неохраняеми. Областната управа в Бургас ще търси спасители за 10 от атрактивните ивици, които са останали без концесионер, предава БЛИЦ.

От над 100 плажа по Южното Черноморие, половината остават без водни спасители.

„Неохраняемите плажове в Бургаска област са 53. За 10 от тях има осигурено финансиране за водното спасяване през настоящия летен сезон. Областната управа е обявила вече обществената поръчка, тя е за периода от 1 август до 30 септември“, каза областният управител на Бургас Стойко Танков.

За два от най-посещаваните плажове по Южното Черноморие – Царево-Василико и Черноморец, ще се търсят морски гардове чрез пряко договаряне още от 1 юли.

Васил Алексиев е инструктор към БЧК вече над 20 години. Казва, че трудно ще се намерят спасители за тези 10 плажа, защото завършилите курса тази година са малко.

„Засега са малко тези, които сме направили трите курса. Това са около 30-40 човека за басейн и едва 10-12 за море“, поясни Алексиев.

Голяма част от неохраняемите плажове се намират в близост до други, които имат спасители и реанимационен екип. На неохраняем плаж в Крайморие, само на метри от охраняемата ивици, миналото лято се удави дете. Затова от Асоциацията на концесионерите на плажове имат предложение.

„Когато има неохраняем плаж, който държавата трябва да го обезопаси, да бъде предлаган на най-близкия охраняем плаж. Имаме тук пълен екип от спасители, пълен екип от спасително оборудване“, коментира зам.-председателят на Асоциацията на концесионерите Николай Димитров.

От областната управа настояват за законодателни промени.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ