Радев удари кабинета: Криете се зад НС! Бързате да обявявате победа, измествате фокуса от дневния ред

payimage-538376

„Призовавам Министерския съвет да не се крие зад Народното събрание, той е водещата институция и очакваме да има ясни и отговорни решения“, заяви президентът Румен Радев, коментирайки темата за Северна Македония пред журналисти в Пловдив.

Въпросите за властта не трябва да изместват от фокуса на нашите политици дневния ред на българите, а той е ясен, заяви Радев.

Държавният глава акцентира върху няколко много важни неща за РСМ: Нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто до момента, ако България не беше отстояла ветото в два съвета за разширяване с ясна позиция миналата година. Нашите европейските партньори вече споделят тази позиция – че въпросът за гражданските права, за тяхното отстояване и защита не може да бъде само двустранен между РСМ и България, а трябва да бъде издигнат на ниво ЕС.

Президентът призова българските политици да не бързат да обявяват историческа победа, защото промяната в конституцията не е последната, а първата крачка по пътя на интеграция.

Трябва да е ясно, че този процес се базира на два важни документа – първият е преговорната рамка, който е ангажимент и се разработва от ЕС. Вторият е двустранният протокол, който е наш ангажимент и се залага като неразделна част от преговорната рамка.

Радев уточни, че подкрепя френското предложение като преговорна рамка, но то зависи от двустранния протокол.

Към момента предлаганият двустранен протокол не дава достатъчни гаранции за защита на нашия интерес, смята президентът.

За политиците в Република Северна Македония, той каза, че е време за лидерство, смелост и отговорност.

Относно политическите събития у нас, Радев заяви, че очаква разговори. Въпросът за властта не е основен в държавата, има много други проблеми и те трябва да бъдат решавани отговорно.

Държавният глава открива Национална конференция „Език свещен“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Форумът се организира по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и е посветен на преподаването, съхранението и перспективите пред българския език у нас и в чужбина.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ