Скандал в пловдивско родилно: Родители обвиниха лекари, че им подменили бебето

Бебе

Скандал вдигна адреналина на лекарите от Акушеро-гинокологично отделение „Весела“ в Пловдив. Родители ги обвиниха, че са им подменили бебето. Пред бТВ бащата, който отказва да припознае новородената си дъщеричка, сподели, че медиците са му честитили за раждането на син, а те от своя страна обявиха, че такива грешки се случват, когато пъпната връв се оплете между краката и имитира тестиси.

Лекарите в пловдивското родилно отделение първоначално записват, че новороденото е момче. Два дни по-късно обаче става ясно, че бебето е момиче.

Бащата Сандо Александров разказа, че жена му родила на 18 юни вечерта. Лекарката излязла с бебето и им казала, че имат момче. След два дни извикали бащата да припознае детето, тъй като с майката нямат брак. Дори избрали име – Асен.

Майката също разказа, че лекарите ѝ казали, че има момченце. Сега обаче не са сигурни, че момиченцето е тяхно.

„Ще го вземем, ще правим ДНК тест. Ако не е наше, ще го върнем“, каза майката.

От болницата обясни как се е стигнало до неприятния случай.

„Понякога може да се случи от преумора, както е станало в този случай. Когато пъпната връв е на масури и застане между крачетата на бебето, може да имитира тестиси. В бързината, ако се сгреши, тази грешка започва да се предава по веригата нагоре, тъй като бебето се повива и му се слагат гривните“, обясни д-р Христо Кунчев, началник на родилното отделение.

Той допълни, че от болницата са предложили на семейството да се направи кръвен генетичен тест за доказване на бащинство. Бащата обаче е отказал. Той е подал жалба в прокуратурата.

„Имаме съмнения, че дори да не сме родителите, те могат да направят така, че ние да сме“, смята бащата.

Акушерката, която е изродила бебето, е с над 40 години стаж. Тя обясни, че просто е станала „техническа грешка“.

„Пъпната връв, когато е между краката, като го взема, мога да се объркам. За първи път ми се случва да направя такава грешка, обясни тя.

„Детето ще бъде изписано, когато дойдат от „Закрила на детето“ и му се даде ЕГН. Дотогава от прокуратурата служебно ще се поиска ДНК тест, за да се изчистят нещата“, обясни д-р Кунчев.

„Само момичета са раждани през тези дни. Абсурдно е се твърди, че може да се подмени дете“, каза още той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ