Политолог смълча ефира: Петков превърна партията в кръжок! Никола Минчев ли е следващия премиер?!

кирил петков

„Политиката е изкуство да създадеш мостове, а не да копаеш траншеи и да издигаш барикади. Г-н Петков прави грешка подир грешка в това да именова своите политически опоненти, да ги превръща в политически врагове, като им приписва всички земни грехове. Политика така не се прави. Така се създава поляризация, създават се фенски маси, създават се враждебно настроени групи, а не хора, които би трябвало да се чувстват част от едно общество.“

Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в Нов български университет.

„Ако мнозинството ще виси на 5-6 човека, би било ужасяваща агония. 121 депутати да управляваш държавата не вършат работа“, посочи той в анализа си преди гласуването на днешния вот на недоверие към кабинета.

Според Стефанов смисълът във вота за нов председател на парламента е да се провери отново „дали няма раздвижване в преброяването на дивите зайци“.

Начинът, по който политиците структурират т. нар. дебат в парламента има ужасяващи последици за демокрацията у нас, а хората там се държат „по начин, по който и уличните гамени не се държат“, предупреди Любомир Стефанов.

По думите му това води дотам гражданите да смятат, че „политиката наистина е нещо гнусно, мазно, мръсно, задкулисно, лепкаво и омерзяващо“.

Никола Минчев има „рейтинг, който експлодира в последните дни“, възможно е да бъде номинация за премиер в сценария втори кабинет на ПП, смята преподавателят. Той обаче допълни, че в случай на формиране на второ правителство с мандатоносител ПП ще трябва да има „сериозно пренастройване“ в персоналния състав.

„ПП и амбициозната коалиция под този надслов зацикли“, коментира Любомир Стефанов в предаването „Преди всички“. Затова според него от ПП се притесняват, че ново служебно правителство на Румен Радев би могло да даде нов импулс и те биха загубили „от ореола си на понастоящем единствените легитимни носители на промяната“.

Президентът е в изчаквателна позиция и се подготвя да даде нов тласък на зациклилата промяна, допълни анализаторът.

„Да види как ще поеме дебатът в Народното събрание и обществените настроения.“

Стефанов акцентира върху варианта „улицата да изземе доминантата“ във воденето на политическия дебат.

ИТН не успяха да еволюират партийно, отбеляза още в коментара си Любомир Стефанов. По думите му са останали „кръжок“ от много близки до своя лидер хора.

Класическа партия и при ПП няма. Те имат малшанса да ги застигне криза, преди да имат партийни структури, на които да се опрат, изтъкна още той.

„Не знаем и там какво се случва. Т.нар. партия ПП не бих казал, че се различава много от ИТН.“

Политологът определи като нереалистично ИТН да получат третия мандат при парламентарна рулетка.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ