Службите на крак! Варненски плаж бъка от бактерии, от РЗИ затвориха плажа

Плаж Русалка

Чревни ентерококи и eшерихия коли над нормите са установени на варненски Офицерски плаж. Причината за влошеното състояние на плажа е вливащия се в морето Шокъров канал. Освен това, заливът е затворен и оттокът е затруднен, обясни д-р Веселина Божилова, началник отдел „Държавен здравен контрол“ в РЗИ-Варна. Въпреки това обаче, оценката на зоната за къпане в района е добра, предава Телеграф.

От инспекцията обясняват, че според редовния мониторинг само този морски плаж във Варненско предлага къпане във вода, която не е в отлично състояние и има чревни ентерококи и eшерихия коли над нормите. На всички останали 22 зони за къпане в региона, които РЗИ-Варна следи, водата в началото на сезона е без забележки. Четири са категориите за качество на морската вода – отлично, добро, задоволително и лошо. Периодично се проверява качеството на морската вода по плажовете от Златни пясъци до Бяла. Учестен мониторинг, три пъти в месеца, се извършва на четири плажа във Варна – Офицерски, Централен, Южен и „Аспарухово“. В останалите зони за къпане пробите до края на лятото ще продължат да се вземат през две седмици, посочи д-р Божилова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ