Извънредно! На изпроводяк кабинетът „Петков“ променя важни закони

документ

Днес Министерството на електронното управление (МЕУ) публикува за обществено обсъждане Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Със законопроекта се уреждат допълнителни изисквания за прозрачност, като данните от ЦАИС ЕОП ще се публикуват в отворен, машинночетим формат съгласно международен стандарт. Въвеждат се и изисквания за съхраняване и публикуване в структуриран вид на данни, които ще разширят възможностите за анализ. Това съобщиха от Министерството на електронното управление.

Създава се и допълнително задължение за прозрачност при възлагане на проекти и дейности в сферата на електронното управление и информационните и комуникационни технологии в администрациите. Освен техническите спецификации, възложителите ще трябва да мотивират заложените изисквания, както и да публикуват пазарните проучвания, които се извършвали преди обявяване на процедурата.

Техническите спецификации ще трябва да са преминали обществено обсъждане преди обявяване на обществената поръчка. Възложителите трябва да приложат и направените пазарни проучвания и доклад, на база на който са достигнали до необходимостта от възлагане с цел максимална прозрачност.

Създава се и задължение за използване на шаблони за техническо и ценово предложение с оглед максимално детайлно описание на предложенията и избягване на всякакви порочни практики за предварително нагласяване на стойността на обществената поръчка. Така заинтересованите лица и широката общественост ще могат да получат увереност, че избраните критерии са най-подходящи и обективни и че е осигурен равен достъп на кандидатите или участниците до процедурата.

Разширява се задължението за публикуване на обявленията за всички сключени договори, попадащи в изключенията на Закона за обществените поръчки, вкл. инхаус възлагането, договорите за медийни услуги, сделките с имоти, арбитражните услуги идр. Това изискване няма да се отнася само до тези договори, при които разкриване на информация противоречи на основен интерес.

В измененията се предвижда се и разкриване на принадлежност към държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на лица, които са в органите на управление или имат значителна собственост във фирми-изпълнители, спечелили поръчки за над половин милион лева на годишна база. По този начин обществото ще получи гаранции, че кръгове около ДС нямат привилигирован достъп до обществени поръчки.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ