ИСТОРИЧЕСКО! Кабинетът „Петков“ е първият паднал след вот на недоверие!

кирил петков

Вотът на недоверие – успешен! Тази новина е безпрецедентна в новата история на България.

До падането на кабинета се стигна след разрив в управляващата Четворна коалиция и изтеглянето на партия „Има такъв народ“. Лидерът на ИТН Слави Трифонов мотивира решението си с разминаване по отношение на Скопие и обвини довчерашните си партньори, че съсипват финансово страната. Без формацията на Трифонов кабинетът Петков остана с крайно недостатъчните 109 депутати при необходими най-малко 121 за оцеляване или 130-140 за комфортно съществуване. Последва „люспене“ в групата на ИТН и съмнения за покупка на народни представители.

За да пресекат този процес, ПГ на ГЕРБ/СДС спешно внесоха в парламента вот на недоверие на тема финансова политика. До последно имаше съобщения за опит за търговия с депутати и сериозни съмнения дали кабинетът няма да оцелее като си напазарува нужната подкрепа.

В миналото не веднъж разделение в управляващи коалиции оставя български кабинети без мнозинство в парламента. Винаги досега обаче самите правителства са вземали решение да се оттеглят с някакво достойнство, като сами задействат процедурата по свалянето си, вместо да оставят всичко в ръцете на опозицията. Последният подобен случай беше през 2014 г., когато премиерът Пламен Орешарски беше принуден да подаде оставка след като от него и правителството му се отказаха ДПС.

През 2016 г. АБВ напуснаха втория кабинет Борисов, но това не беше фатално за оцеляването му, тъй като и без тях то имаше достатъчна парламентарна подкрепа. Няколко месеца по-късно Борисов сам избра да хвърли оставка след краха на Цецка Цачева на президентските избори, което лидерът на ГЕРБ разтълкува като промяна в обществените настроения и нужда обществото отново да се произнесе.

Правителството на Филип Димитров през 1992 и до днес е единственото, паднало след вот на доверие – отново по инициатива на министър-председателя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ