От Министерството разплакаха хиляди шофьори: Плащайте! Второкласните пътища се таксуват

тол палка

Второкласните пътища ще се таксуват с тол такса от 1 юли, съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Правителството прие предложението на вицепремиера в оставка Гроздан Караджов за въвеждане на тол тарифа за второкласната пътна мрежа и за поетапно увеличение на тол таксите за тежкотоварни автомобили.

„Това е завършена реформа и успех за нас. С правителственото решение за повишаване на тол таксите вече този, който ползва повече и замърсява повече, ще плаща повече“, коментира вицепремиерът Караджов.

До решението се стигна след месеци на разговори на ръководството на Министерство на регионалното развитие и благоустройството с представители на превозвачите. Беше постигнат компромис половината от планираното увеличение на тарифите да влезе от средата на тази година.

Предложението за плавно увеличение на тарифите е в изпълнение на искането на превозвачите за предвидимост. Втората стъпка – за останалите 50% от увеличението, влиза в сила от 1 януари.

Това ще важи и за второкласната пътна мрежа, която вече ще се таксува реално. В момента тя е включена в обхвата на тол системата, но се таксува с нула стотинки.

Догодина ще бъде обърнато съотношението на приходите в тол системата. Тогава тежкият трафик ще започне да заплаща 2/3 от приходите, а леките автомобили – 1/3 и така ще се възстанови справедливият принцип този, който ползва и руши повече, да заплаща повече.

Според прогнозата за 2023 г. приходите от винетки ще са в размер на близо 280 млн. лв., а тези от тол такси – около 520 млн. лв. За сравнение през тази година заложените приходи от винетки са в размер на малко над 252 млн. лв., а от тол – 173 млн. лв.

От 1 юли тази година автомобилите между 3,5 и 12 тона, в зависимост от екокатегорията си, ще плащат между 6 и 9 стотинки за изминат километър по автомагистрала. Тарифата за движение по пътища първи клас ще е между 5 и 8 стотинки на километър, а за второкласните пътища – между 2 и 3 стотинки.

За тези превозни средства от 1 януари 2023 година ставките се предвижда да бъдат съответно между 10 и 13 стотинки за магистрала, между 6 и 9 стотинки за първокласен път, а за второкласните пътища – между 4 и 7 стотинки на километър.

От 1 юли автомобилите над 12 тона, които са с 2 или 3 оси, според екокатегорията си, ще плащат между 16 и 20 стотинки за магистрала. Заплащането за преминаване по първокласен път ще е между 13 и 17 стотинки на километър, а по пътища втори клас – между 9 и 11 стотинки.

За тези товарни автомобили от 1 януари 2023 г. тарифите ще бъдат от 26 до 30 стотинки за километър преминаване по автомагистрала, между 22 и 25 стотинки за пътища първи клас и между 19 и 23 стотинки за второкласните пътища.

При автомобилите над 12 тона с 4 и повече оси цената на километър от 1 юли ще е в границите от 15 стотинки за второкласен път за превозно средство категория ЕВРО VI, EEV и 32 стотинки за категории ЕВРО 0, I, II при пътуване по магистрала.

От 1 януари догодина цената ще е от 29 стотинки за второкласен път за най-високия евро клас и 43 стотинки за изминаването на километър по автомагистрала за товарен автомобил категории ЕВРО 0, I, II.

Според категорията на превозното средство и класа на пътя автобусите между 3,5 и 12 тона от 1 юли ще плащат между 1 и 5 стотинки за километър, а от 1 януари догодина между 2 и 8 стотинки. Тези с тегло над 12 тона – между 1 и 6 ст./км от юли и между 3 и 9 ст./км от догодина.

От 2023 г. цените на всички винетки ще бъдат намалени с 10%.Така вместо 97 лева шофьорите на леки автомобили ще заплащат 87 лева за годишна винетка.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ