Ковачевски размаха пръст на Киро, за малко да го ошамари! И Вебер му скочи: Страхливец!

кирил петков ковачевски

Кирил Петков, Димитър Ковачевски, Еди Рама и Александър Вучич са в Брюксел за срещата на Европейския съюз (ЕС) – Западните Балкани.

Преди започването на срещата, по време на заснемането на протоколни кадри, камерата е запечатала любопитен момент, в който македонецът разпалено се кара на българина и му размахва пръст, пише Трибюн бг.

Кирил Петков само поклаща глава.

Именно заради нерешителността на Кирил Петков френското предложение за Република Северна Македония (РСМ) все още не е гласувано от Министерски съвет. Вместо това той иска Народното събрание да реши и да носи цялата отговорност.

Френското решение на практика би дало „зелена светлина“ на РС Македония и Албания за влизане в ЕС.

Предложението на френското председателство е неприемливо в този вариант за Република Северна Македония. Това заяви премиерът Димитър Ковачевски на пресконференция след срещата на върха Западни Балкани – Европейски съюз в Брюксел.

Ковачевски постави своите условия за приемливо предложение за започване на преговори – ясна формулировка за македонския език в Преговорната рамка, историческите въпроси да не са критерии, а преговорите за еврочленство да започнат преди промяната в Конституцията за включване на българи, хървати и черногорци в преамбюла.

Председателят на ЕНП изрази разочарование от премиерът в оставка Кирил Петков. Поводът е отказа на министър-председателят да внесе в Народното събрание френското предложение за Северна Македония и Албания.

„Вместо да приеме смелото предложение на Бойко Борисов, Петков избра да блокира хода на историята точно както колегата му либерал – френския президент Макрон – направи през 2019 година“, написа във Фейсбук Вебер.

Той припомня, че на вчерашното правителствено заседание не само не е взето решение, но правителството на Петков отказа да го внесе в парламента тази сутрин, както беше предложено от ГЕРБ/СДС и други политически групи.

„Тази безотговорност прави лоша услуга на Европа, Северна Македония и Албания. Призоваваме всички управляващи партии да внесат предложението в парламента, за да бъде одобрено колкото е възможно по-скоро!“, допълни Вебер.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ