Скандал! Министерството на културата спря разкопките на Перперикон. Проучванията – под въпрос

69095763_2578226822243961_1265130544576856064_n

Министерството на културата спря археологическите разкопки на Перперикон и за първи път от повече от 20 години проучванията на древния град на траките са под въпрос, обяви археологът проф. Николай Овчаров.

Според него целевите субсидии за обекта са спрени с нарочно писмо от културното министерство, с което се забранява на Министерството на финансите да преведе предвидените за разкопки субсидии.

Освен за Перперикон са спрени предвидените суми за проучванията на още важни археологически обекти като римската провинциална столица Рациария край Видин, късноантичния и средновековен град Мисионис край Търговище, праисторическия култов център „Солниците“ край Провадия, античния град Хераклея Синтика до Петрич, средновековният замък Вишеград и други.

„Този срамен акт на Министерството на културата се случи точно тогава, когато ние с професорите Пламен Павлов, Ана Кочева и доцент Спас Ташев, като говорители на Националния кръг „За Македония“, се борехме за българската кауза по отношение на Република Северна Македония в Европейския парламент в Страсбург. Какво да кажа, ако това не е истински нож в гърба“, коментира проф. Николай Овчаров.

Той допълни, че така на пропада идеята в България да бъде създаден културно-исторически туризъм.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ