Сваленото правителство се тресе! Нинова плаши с напускане заради изцепките на Кирил Петков

payimage-539113

Пореден мощен скандал е разтърсил свалената от власт тройна управляваща коалиция. Лидерката на БСП е заплашила остро Кирил Петков, че незабавно ще я напусне, ако той не опровергае твърденията си в „Гардиън“, че президента Румен Радев ще спре износа на оръжие за Украйна, съобщава ПИК, базиран на отлично информирани източници от правителствените среди.

Причината е, че в истерията си заради свалянето му от власт и все по-ясно очертаващата се невъзможност да прокара второ правителство в парламента, Просто Киро е започнал да плаши западните партньори с рязката преориентация на България, ако собственият му родител в управлението – президентът Румен Радев, състави свое правителство.

„Служебен кабинет, назначен от Румен Радев, може бързо да сключи сделка с „Газпром“ и България да се съгласи да плаща в рубли за газ, както и да се държи по-предпазливо в опозицията си срещу войната. Страхувам се, че България ще стане много по-плаха, мека държава по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ (на помощ) за Полша ще бъде рязко намален“, заявява Петков пред изданието.

С което на практика признава, че правителството му в оставка през цялото време от началото на Войната на Русия в Украйна е било наясно, че България изнася оръжие за нападнатата държава. Но го прави през Полша.

Нещо, което лидерката на БСП в бившата управляваща коалиция многократно и категорично отричаше. И заявяваше, че това е „червена линия“, която няма да прекрачи и ако се вземе такова решение от парламента, тя ще напусне компанията на харвардските аферисти Кирил Петков и Асен Василев.

За да я удържи в управлението, кабинетът на Просто Киро внесе решение в Народното събрание, а на 4 май парламентът гласува, че ще помагаме на Украйна само логистично, като поправя повредена военна техника, но няма да изпраща оръжие.

Разкрития на експерти, граждани и медии, че всъщност страната ни изпраща оръжие за Украйна през Полша, бяха яростно опровергавани от Корнелия Нинова.

Вчерашните изявления на Кирил Петков обаче опровергаха нея. И поставиха на карта и без това изтънялата и много разклатена позиция на БСП на следващите избори.

Именно скандалът, който Нинова вдигнала на Петков заради направените разкрития и то пред чужда медия, и заплахата й, че ще напусне и без това падналата от власт коалиция преди Просто Киро още да е подал оставка, са причината правителствената пресслужба с доста голямо закъснение да опровергае изпадналия в критични откровения премиер, като разпространи „Уточнение“.

В него се твърди, че „страната ни изпълнява стриктно решението от 04.05.2022 г. и предоставя помощ единствено и само съобразно документа“. Като прикача към този опит за поредното спасяване на Просто Киро решението на парламента по въпроса.

Дали обаче този ход ще утеши Нинова е доста трудно да се каже, тъй като избирателите на БСП, повечето от които са пропутинисти, едва ли ще повярват на драматичните й пози, ако напусне и без това свалената от власт коалиция. Още повече че за търговията с оръжие Нинова отговоря лично като министър на икономиката. И много пъти е заявявала, че нито един патрон не може да отиде в Украйна без нейния подпис.

Врътката не просто един патрон, а много българско оръжие да бъде доставяно в Украйна през Полша, няма да потуши гнева на червените избиратели срещу нея.

Още повече че днес депутатите й прикриха и другата обявена от Нинова „червена линия“, след която се зарече да напусне коалицията на харвардските аферисти Кирил Петков и Асен Василев-парламентарната подкрепа за вдигането на българското вето за старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

На вчерашното заседание на външната комисия по тази тема те гласуваха с „въздържал се“. Днес червените 18 депутати се „въздържаха“ при гласуването на позицията на парламента по този въпрос. „Против“ от БСП бяха само 4-ма. Нинова трудно ще може да обясни на избирателите си този ход. И още по-трудно ще може да оцелее на поста си след следващите парламентарни избори.

Така че не е изключено в близките дни и дори часове да станем свидетели на театрално хвърляне на кърпата от страна на Корнелия Нинова като част от разпаднатата и свалена коалиция начело с Просто Киро.

Но това едва ли ще доведе до претопляне на отдавна разрушените й отношения с нейния продукт в президентството Румен Радев, особено след обидите, които изсипа по негов адрес през последните дни.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ