Радев до КС: След края на мандата им инспекторите на ВСС трябва да напуснат незабавно

payimage-538376

Изтичането на срока на мандата на конституционен орган води до прекратяването на правомощията на този орган. Това е становището на президента Румен Радев по отношение на мандата на Инспектората на ВСС. Той го е изпратил в Конституционния съд, където по искане на Върховния административен съд е образувано дело.

КС трябва да даде отговор на въпроса дали правомощията на главния съдебен инспектор и инспектората към ВСС се прекратяват с изтичането на мандата или те може да продължат да изпълняват своите задължения, докато парламентът избере новия, пише „24 часа“.

Мандатът на главния съдебен инспектор Теодора Точкова и десетте инспектори изтече преди повече от две години.

Те се избират с конституционно мнозинство от 160 депутати.

Прекратяването на мандат води със себе си и прекратяването на правомощията. Обратното би означавал обезсмисляне – както на срока, така и на правомощията, посочва държавният глава.

Налага се изводът, че системното неглижиране от страна на Народното събрание на неговите конституционни и законови задължения по избор на мандатните органи не утвърждава непрекъсваемостта на държавното управление.

Напротив, правоотношенията на персоналния състав на такива органи с изтекъл мандат подлежи на прекратяване във всеки момент.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ