Ново 20, Киро размисли! Не било за Украйна, а за Полша. И май не били оръжия, а хуманитарна помощ…

payimage-524928

От Брюксел премиерът, който трябваше да е в оставка, Кирил Петков, обясни собственото си интервю пред „Гардиън“, от което излизаше, че признава износ на оръжие за Украйна.

По-късно от Министерски съвет обявиха, че се спазва решението на парламента и от писмото им до медиите се стигаше го извода, че Петков не бил говорел за оръжия, а за хуманитарна помощ – това е, което е залегнало в решението на НС.

С новото обяснение на Кирил Петков стана ясно, че не е говорел и за Украйна, а за… Полша.

„Това, което се случва, че да, ние изнасяме, всякакви амуниции и оръжия за наши партньори от ЕС. Много ясно трябва да се каже, трябва да се разграничи. Няма скрит внос в Украйна. Нашата стъпка, която сме правили, е износ към Полша до голяма степен. Значи какво се случи в българските медии. От интервюто в „Гардиън“ беше извадено от контекста. Там думичката „Украйна“ даже я няма, аз говорех за износа ни към Полша“, заяви той.

В интервюто обаче Петков говори и за опасенията си, че служебен кабинет на Румен Радев ще спре този износ (спорно на какво и за къде). Премиерът не беше попитан защо вярва, че президентът ще спре износа за Полша.

Иначе Кирил Петков разкри, че получил много поздрави и благодарност за решението за РС Македония.

„Всички ни поздравиха, всички ни благодариха. Макрон, Шарл Мишел, Шолц… Всички премиери ни поздравиха, че заехме една проевропейска позиция“, каза той.

Освен това той получил благодарности, че „те са разбрали условията, които са важни за България“.

Той вече информирал евролидерите какво е решено в българския парламент. Не можел обаче да го каже вчера, защото е „много важно един политик да си държи на думата“.

Законово премиерът на страната ни не се нуждае от „зелена светлина“ от парламента, за да вземе решение по темата. Отделно по начало беше ясно, че мнозинството от партиите в парламента подкрепят категорично Албания и РС Македония да могат свободно да започнат преговори за присъединяване.

„Ние като правителство платихме огромна цена, за да стигнем до тук“, подчерта Петков, визирайки съпротивата на половината от партиите в несъществуващата вече Четворна коалиция. Това е и първият път, в който той приема тезата, че ИТН го напускат заради РС Македония, а не поради някакви други причини.

„Изисква лидерство, това не се случва просто така. Друг е въпросът, че цената, която ние платихме не беше реално за република Северна Македония, а беше за това, че спряхме корупцията, а „мъглата със Северна Македония беше само едно извинение“, размисли след секунди Кирил Петков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ