От кухнята! Забилата нож в гърба на Янев му нанесе нов съкрушителен удар: Трябва му опит

ралица симеонова

Стойностен и смислен човек, без достатъчно политически опит и това ще му пречи занапред. Той много бързо трябва да натрупа този политически опит, за да се справи с основните предизвикателства.

Това заяви в ефира на Нова телевизия отцепилата се от партията на Стефан Янев „Български възход“ Ралица Симеонова относно лидера на партията и бивш служебен премиер.

Все пак тя не спести и положителни думи за него:

„Има много положителни качества – той е много гъвкав и позитивен. Това може да е огромен плюс за него, освен ако не премине във форма за безпринципност“, каза тя.

„В момента формацията е в аморфно състояние, въпрос на изчистване е – въпрос на воля, желание и капацитет е тя да бъде изчистена“, каза Симеонова, добавяйки че по нейно мнение в партията има безпринципни хора.

„За мен решението да напусна не беше лесно, защото вложих много усилия тази формация да съществува. Опитвах се да вкарам едно съдържание, което в следствие бе подменено под някаква форма“, каза тя.

Симеонова не пожела да каже дали е разочарована от Стефан Янев.

„Политиката е отговорност към другите хора. В лично качество няма как да не подчертая все пак, че има някакво разочарование. Когато влагаш толкова много в нещо и се налага да го напуснеш“, призна тя

„Предстои да видим каква е ролята на Радев в „Български възход“. Не мога да кажа нищо конкретно, но ще проличи дали президентската институция ще даде тласък на това образувание. Моите очаквания са ирелевантни, предстои да видим, ако ще има служебен кабинет“, каза тя.

„Президентската институция извън конституционните й правомощия има силно влияние по отношение на насочването на политическия дневен ред в една или друга посока. Тя може да изиграе положителна катализираща или отрицателна роля“, каза още Симеонова.

„Не мисля, че до момента президентската институция е изиграла каквато и да е роля“, добави тя.

Според нея има няколко сценария пред страната в момента:

„Нито един от тях не е положителен. При едни предсрочни избори ще имаме отново така фрагментиран парламент с ограничени възможности за формиране на стабилно правителство и парламентарно мнозинство. От друга страна предсрочните избори минават през режим на служебен кабинет, той функционира в условия на институционален вакуум, без парламент“, подчерта Симеонова.

Тя добави, че служебният кабинет не може да овладява ефективно кризите, именно заради липсата на парламент.

Според нея този парламент все пак е наистина изчерпан.

„Има един друг сценарий, по който се мисли – експертен или програмен кабинет. Това е приемлив вариант, за да може да продължи да съществува този парламент. Трябва да се търсят непартийни личности“, подчерта тя.

По думите й формацията на Стефан Янев може да влезе в следващия парламент, ако не допусне политическа грешка.

„“Български възход“ е пробългарски ориентирана. Националните ни интереси не трябва да се пречупват през геополитическа ориентация. Външнополитическите предпочитания доведоха до остра вътрешнополитическа конфронтация“, каза тя.

Симеонова призна, че друга партия не се е опитвала да я привлече.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ