Тошко попиля Петков на консултациите при Радев: Подкрепяме правителство ,,без него“

payimage-539878

За разлика от ПП и БСП през вчерашния ден на конституционно постановените консултации при президента преди съставянето на ново правителство, днес хората на Слави Трифонов отидоха при Румен Радев преди заминаването му на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

Тошко Йорданов и Станислав Балабанов се спряха за кратък коментар преди влизането си в президентството.

„Кирил Петков не трябва да е никакъв в това правителство. Ще има ли нов кабинет, не съм врачка да ви кажа“, заяви Йорданов.

Той допълни, че правителството не е било провалено от ИТН, а от ДБ, ПП и „всички останали партии“. „Това е отвратително внушение“, заяви той.

По време на срещата за връчването на мандата Радев отбеляза, че страната в момента е залята от „каскада от кризи“. „Не мога да не отбележа вашата последователна позицИЯ ПО ОТСТОяването на националния интерес по отношение на РСМ, затова очаквам вашето отговорно решение по съставянето на ново правителство“, отбеляза президентът.

Тошко Йорданов заяви, че действително живеем в каскада от кризи: „Специално за нас е удовлетворяващо, че президентската институция в такъв момент постъпва наистина отговорно ис ясното осъзнаване на важността си. Прекрасно е, че го осъзнаване и не се криете зад друг за тази отговорност. Ще използвам в този ред на мисли малко нагло ситуацията с молбата да разсекретите онзи КСНС при вас, за да се види кои политици лъжат. Вие решавате. На този съвет не се казаха някакви неща, които могат да застрашат националната сигурност, но се казаха много лъжи – от онези, които в момента са се самообявили за носители на политически морал“.

Йорданов изтъкна, че ИТН ще се включат в съставянето на нов кабинет, но не „на всяка цена“.

Радев отбеляза: „Държа всеки участник в КСНС да може да изкаже свободно своето мнение. Досега съм разсекретил стенограма от консултативна среща за КТБ. Това са тежки решения и не искам да компрометирам свободата на изразяване при следващи консултативни съвети. По отношение на РСМ мисля, че големият грях на българската политическа класа през последните 30 години е, че забравиха нашите сънародници в РСМ“. Той поясни, че реално темата за българите в Северна Македония е била поставена на дневен ред преди година. „Проблемът не е едностранен, той е европейски, защото засяга копенхагенските критерии, правата на човека и недискриминацията“, заяви президентът.

Той изрично изтъкна, че очаква промяна в конституцията на РСМ, в която българите да бъдат записани като „държавотворен народ“. Радев благодари на ИТН, които единствени са подкрепили това предложение, а „нашата политическа класа прегърна този подход едва, след като дойде френското предложение“.

„Благодарен съм и на президента Макрон, и на френското председателство, защото това нещо най сетне трябваше да бъде заложено“, отбеляза Радев. Той допълни, че не иска да спекулира с изказванията на КСНС и отново заяви: „Радвам се, че Европа прие тази позиция и застана зад своите принципи и ценности“.

След консултациите при президента Станислав Балабанов заяви: „Ние винаги ще спазим закона такъв, какъвто е. Първият мандат ще бъде връчен на първата политическа сила, да видим техния подход и после – всичко по реда си. За разлика от други, ние спазваме и законите, и Конституцията“.

„До третия мандат има още доста време“, заяви на свой ред Ива Митева и допълни: „Президентът трябва да прецени дали ще изчака или ще започне да връчва мандатите, затова не можем да говорим за трети мандат“.

Относно исканото разсекреняване на документите от КСНС за Северна Македония, Тошко Йорданов заяви: „Чисто теоретично, когато обсъждахме становището, можеше в него да се говори повече за правата на българите, за езика на омразата, за репресиите срещу българите. чисто теоретично един човек беше много против и чисто теоретично той се скара с президента ей така – очи в очи. Този човек е склонен да смята себе си за светец, за разбирач по всичко“. Запитан кой е този човек, Йорданов отговори: „Забравих“.

Тошко Йорданов отбеляза, че според ИТН Асен Василев е добрият вариант за следващ премиер. Той допълни, че ИТН биха подкрепили ново правителство с ясна програма и „без Кирил Петков“.

Ива Митева допълни, че следващото правителство трябва да е експертно, не политическо, и в него да има реален диалог. „В момента смирена мъдрост ни е нужна на всички“, заяви тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ