Скандалът се разгаря! След проф. Генчо Начев здравната министърка маха още елитни лекари

payimage-516950

Знакови болнични шефове отстранява на изпроводяк здравната министърка Асена Сербезова, коментираха пред медици, цитирани от „Труд“. Без мотиви Сербезова е поискала махането на проф. Генчо Начев като Изпълнителен директор на Университетската болница “Света Екатерина”, както и на шефа на Майчин дом проф. Иван Костов.

Проф. Иван Костов е един от най-търсените акушер-гинеколози у нас, а през последните две години прави и десетки интервенции месечно с робота Да Винчи.

Новината вече се разпространява в двете болници, коментират я и пациенти, които са разтревожени, че на фона на напускащите България лекари, се отстраняват водещи специалисти.

Самият проф. Начев, вчера бе за първи ден на работа след отпуск и още сутринта влезе в операционната зала. Той коментира след като излезе от операционната: “Нямам информация от извора. Обаждат ми се много хора да ме питат дали е вярно, отговарям, че не зная”.

“Болницата е в перфектно финансово състояние”, каза проф. Начев. Той бе категоричен, че УМБАЛ “Св. Екатерина” няма дългове. “В сметките ни има средства, които позволяват персонала да получава заплати поне 11 месеца, без да имаме финансиране отвън, или без да работим”, обясни кардиохирургът.

Били са назначени две поредни проверки в “Света Екатерина”, които не са открили никакви нарушения. След това е имало одит, резултатите от който все още не са оповестени.

В лекарската гилдия се говори, че формално като повод за уволнението на проф. Начев ще бъдат представени пропуски, открити от този одит. Истинската причина според медици е опит за довиждане да бъдат назначени “правилните” шефове на водещи държавни болници.

В “Света Екатерина” е напълно завършено допълнителното крило, което е частично оборудвано с техника (около 1/3 от апаратурата е закупена). Проф. Начев е поискал 30 млн. за закупуване на останалата част от медицинската апаратура. Тази сума включва и построяването на покрит паркинг на четири етажа.

В допълнителното крило освен преместването на съдовата хирургия от Трета градска са предвидени неврохирургия, неврология които ще са ядрото на център за борба с инсултите. Над болницата има сертифицирана хеликоптерна площадка.

Предвидени са гръдна хирургия и пулмология, за да могат да се правят трансплантации на сърца и бял дроб. Крилото е завършено с акт 16 миналата година. И се чакат въпросните 30 млн. лв., за паркинга и дообзавеждането. Парите са били заложени в бюджета, гласуван през февруари, нo лично финансовият министър Асен Василев разпоредил да не се дават.

Подозренията на медици са, че някой се опитва да сложи ръка на обществената поръчка за 30 млн. лв, както и че за поста на проф. Начев има кандидати, свързани с “Продължаваме промяната”.

Зад искането за освобождаване на директора на “Майчин дом” проф. Иван Костов, стоят амбициите мястото му да заеме бившата здравна министърка от времето на Станишев д-р Таня Андреева.

Здравното министерство увърта за уволненията

Здравното министерство увърта за уволненията на двама шефове на водещи болници, които са и сред най-добрите специалисти в областта на кардиохирургията и гинекологията. На ведомството на Асена Сербезова са зададени следните въпроси:

1. Подготвя ли се освобождаване на директора на УМБАЛ “Св. Екатерина” Генчо Начев и какви са мотивите?

2. В ход ли е и освобождаването на директора на Майчин дом проф. Иван Костов и какви са мотивите?

Вместо конкретен отговор с факти, получихме обещание за пресконференция. Ето какво са написали от пресцентъра на министерството:

Информираме Ви, че в рамките на настоящата седмица в Министерството на здравеопазването ще се проведе пресконференция във връзка с резултатите от извършените проверки в лечебните заведения, на които МЗ е принципал, какъвто ангажимент пое министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по-рано днес пред медиите.

„Пирогов“ пред протест заради уволнението на проф. Поромански

Миналата година медиците от “Пирогов” излязоха на протест в защита на уволнения си шеф проф. Асен Балтов. Той бе отстранен от служебния министър Стойчо Кацаров.

Лекарите в “Пирогов” се стягат за нов протест в защита на уволнения директор на болницата проф. Иван Поромански. Мотивите за отстраняването са установени нарушения при проверка.

От здравното ведомство мотивираха уволнението на проф. Поромански с това, че са извършвани с приоритет плащания по сключени от новото ръководство договори и са задържани плащания на стари задължения, по които текат лихви и неустойки.
В открито писмо до премиера Кирил Петков и министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова началници на клиники и отделения в “Пирогов” пишат, че обявените причини за отстраняването на проф. Иван Поромански са необосновани и формални.

Лекарите смятат, че зад цитираната причина за освобождаване – влошеното финансово състояние на болницата, стоят множество и комплексни причини, свързани с години наред отлагани проблеми и неадекватно управление.

Медиците настояват проф. Сербезова да преосмисли решението си и да уважи позицията на персонала на лечебното заведение. Освен това лекарите питат защо на мястото на проф. Поромански е назначен човек, който няма опит в управлението на болница от такъв ранг (става дума за д-р Валентин Димитров – бивш завеждащ интензивен сектор в детската клиника към Тракийския университет – Стара Загора).

Самият проф. Поромански отхвърли категорично твърденията на МЗ.

“Това е мнението на министерството, но за съжаление истината е друга. Има одит, който едва вчера разбрах, че е направен някъде в края на март. Когато дойдох на този пост ми беше ясно, че това е най-проветривото място и е нормално в един момент принципалът да реши да ме уволни. От няколко месеца се правят едни волни съчинения за дълговете и просрочията на Пирогов, че има 66 милиона дългове”, каза бившият шеф на “Пирогов” в интервю за bTV.

“Такъв шамар забиха на “Пирогов” и големите болници, които поеха COVID-19, че просто не мога да разбера защо. Най-много легла – 280, имаше в “Пирогов”, от които 80 болни бяха интубирани. Реално не са ни дали нищо допълнително. Ето ви още 6 милиона лева. С две думи 10 милиона лева по-малко, дадени от държавата в сравнение с миналата година, а ние сме успели да се справим като сме увеличили дълговете само с 2 милиона лева. Това е лошото управление”, подчерта проф. Поромански.

Георги Велинов, легендарен вратар на ЦСКА: Уникален човек, спаси Христо Бонев

Генчо Начев не е само велик лекар. Той е велик човек с главно Ч. Всеки път, когато някой от моето поколение има нужда от консултация с кардиолог, се обръща към него. Дори преди малко си говорих с един приятел за професор Начев. Какво мога да кажа – той е истинска жива легенда! Именно той спаси Христо Бонев. Направи му операция, която на малко места в света е възможна. Когото и да попитате, ще ви каже само суперлативи.

На нашата възраст имаме нужда да се консултираме често с лекари. Аз винаги се обръщам към професор Начев. И съм горд, че мога да го нарека приятел.

Не назначават д-р Красимир Петров, бил от ГЕРБ

Цяла година пробват неуспешно да сменят шефа на спешната болница във Варна

Варненската МБАЛ “Св. Анна” поема спешните случаи на целия регион. В рамките на 3 г. настоящото ръководство успя да ремонтира основно всички клиники, след което бе нарочено за смяна.

Ръководството на спешната варненска МБАЛ “Св. Анна” работи вече над година в уникална ситуация. 73% от капитала на болницата е държавен, а останалите са на общините в региона. На 25 март 2021 г. настоящият изпълнителен директор д-р Красимир Петров спечели конкурс за поста, но служебното правителство не финализира процедурата.

Тогавашният здравен министър Стойчо Кацаров организира нов конкурс, който бе спечелен от ортопеда д-р Николай Коларов. Мотивът на МЗ да отхвърли валидния мартенски избор бе лошо управление, въпреки че за първи път от създаването си цялата болница поетапно бе основно ремонтирана и се сдоби с ново оборудване.

С решението Кацаров си навлече гнева на шефовете на клиники в болницата, които в открито писмо го упрекнаха във високомерие и липса на прозрачност. Реалният мотив за настоятелното искане за рокадата бе, че д-р Петров е кадър на ГЕРБ.

Рокадата така и не се случи, тъй като три общини акционери – Варна, Аврен и Ветрино, я оспорваха в съда и така новото ръководство не бе вписано в Търговския регистър. За необходимостта от утвърждаването му преди 2 месеца заговори и варненският депутат от ПП и шеф на здравната комисия в НС доц. Антон Тонев, но към момента рокадата не е факт.

В другата голяма варненска болница – УМБАЛ “Св. Марина”, няма подобни трусове. С решение от 2018 г. правителството предостави управлението ѝ на Медицински университет-Варна.

Две години по-късно изпълнителният директор на здравното заведение проф. Валентин Игнатов бе избран за ректор на университета, а постът му зае проф. Силва Андонова. През май от болницата съобщиха, че тя е приключила 2021 г. на печалба и без просрочени задължения.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ