Топ юрист разкри задкулисието на харвадските аферисти: Кирил Петков е пътник!

кирил петков

Топ юристът и шеф на Института за модерна политика Борислав Цеков разкрива пред ПИК задкулисието на падналото правителство на харвардските аферисти Кирил Петков и Асен Василев и българското вето за Северна Македония.

Има ли и какви са вариантите за съставяне на нов кабинет в това Народно събрание?

Борислав Цеков изтъкна, че парламентарните групи нямат право на преценка кога и защо да отидат за консултации при президента. Това е конституционна процедура единствено в правомощията на държавния глава.

„Какво значи това: „Ние днес не можем“? „Ама ще видим в петък“. Цялата клика на Кирил Петков има антиконституционно поведение. Онзи ден той не подаде незабавно оставка, щял да я подаде в понеделник. Сега нямал време той и кликата му да участват в процедурата по съставяне на нов кабинет. Тези хора имат антиконституционен манталитет“, заяви Цеков.

„Не може една парламентарна група да блокира изцеля процедурата по чл.99. Приема се техния отказ, да се оплакват после на арменския поп“, заяви още той.

Според Борислав Цеков абсурдно е да се мисли за нов кабинет „Петков“. „След като парламентът веднъж е гласувал недоверие, няма как изведнъж да се прероди и да гласува доверие. Но нека видим и политическите реалности. Кирил Петков скъса всички мостове с една арогантност, недопустимо поведение – всички били „мафия“. И изпадна в една дълбока изолация – няма с кого политически да си говори извън този кръжец край него. Освен с Корнелия Нинова, която се е закрепила за тази формула. В този смисъл Кирил Петков се превърна в един токсичен политик“.

„Той приключи като политик“, подчерта Борислав Цеков и допълни, че ако Петков е имал „скелети в гардероба, Асен Василев има по-голяма камара“.

„Всичко вече е в ръцете на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов. Чуваме господин Плевнелиев – как едва ли не трябвало да се оттегли господин Борисов, за да се влезе в една „евроатлантическа коалиция“ между ПП и останалите партии“, коментира конституционалистът.

Запитан къде ще отиде третият мандат, Той заяви: „Наблюдаваме едно внезапно стопляне на отношенията между ИТН и президента. Тошко Йорданов имаше доста похвални изказвания днес към президента. Това са податки, че има скъсяване на дистанцията и е напълно възможно да се връчи трети мандат. Очевидно се правят маневри в тази посока. Дали ще се реализира, ще видим“.

На въпрос, след като Плевнелиев е от кръга „Прокопиев“ и след като има сигнали, че Херо Мустафа отново е дирижира политическата ситуация у нас, дали е възможно Борисов да се оттегли, той отговори: „Плевнелиев винаги е бил по близък с господин Прокопиев, с икономико медийния гръб на тази политическа среда. В последната година имаше един опит едва ли не Бойко Борисов да бъде убеден да заеме една позиция като на тази на Ахмед Доган и да отстъпи формалното лидерство на друго поколение политици“.

„Съвсем нормална е реакцията на Борисов да заяви, че няма да даде ГЕРБ да се превърне в политическа „брошка“. Тук очевидно става въпрос, тъй като това е една лидерска партия. Ще има ГЕРБ, докато има Бойко Борисов. Няма друга фигура, която в средите, които гласуват за ГЕРБ, да има припознат алтернативен или конкурентен лидер. Така че очевидно се цели не само да се формира една конюнктурна коалиция с отстраняването на Борисов, но и да се създаде една амалгама около соросоидните крила, които ще избуят веднага в ГЕРБ“.

Участието на Лена Бориславова в управлението на кабинета „Петков“ и отстраняването на председателя на парламента Никола Минчев той коментира с думите: „Те не са никакви юристи. Може след 15-20 години да станат, но явно някой им е създал фалшивото самомнение, че са такива. През кантората „Джингов и сие“ минаха няколко доста скандални сделки, както тази за „Булгартабак“. Госпожа Шулева тогава правеше всичко възможно, за да продаде на безценица „Булгартабак“ на фирми и хора, свързани с тези среди и тогава тази кантора беше една от канторите, които помагаха на госпожа Шулева. Сега виждаме, че станала „ковачница“ на злополучните кадри на това провалено и некомпетентно правителство“.

„Метафорично – това са манджурски политици, според мен. Даже бях писал такава статия. Ама то се оказа по-лошо даже“, отбеляза Борислав Цеков.

„Ако не беше тази система от тежки провали и то не само в управленските сектори, а и това неадекватно поведение на Кирил Петков и кръга около него, може би това мнозинство щеше да се запази. Те наистина се самосвалиха, а парламентарната опозиция естествено, че се възползва от това и ги свали“, заяви още той.

Според него „доста лош вкус в устата остава позицията на БСП, които са оправдали в началото влизането си в четворната коалиция е с това да пазят интересите на България спрямо Северна Македония“.

Относно скандала с износ на оръжие за Украйна той коментира: „Дали става с мрежи от посредници, цели броеници от кухи фирми, очевидно българско оръжие отива там. За БСП вече няма никакви „червени линии“. Единствената им червена линия е „Да сме на власт“. Да превърнеш партийната работа в едно чиновничество, в начин на препитание… Вземете един Вигенин. Това обезсмисля самата партия, те и затова постепенно изтляха. Перспективата да отидат в прахоляка на историята стои със страшна сила“.

Цеков заяви, че „нещата не са приключили“ относно „Френското предложение за РСМ: „Всичко тук бе прието без сериозен анализ и подготовка. Ако го погледнем все пак това предложение, то е някаква крачка напред в сравнение с безусловната капитулация, която се очакваше. То там има един момент – в момента България държи „подписа и печата“ за началото на преговорите за членство и въпреки това ние не успяваме да защитим националния си интерес. Ако сега предадем „подписа и печата“ в Брюксел, които ще водят преговорите, каква е гаранцията, че в крайна сметка утре или след 15 години няма пак да се създаде ситуация, в която да кажем „Давайте, давайте, трябва бързо да ги приемем“. И нашите безгръбначни пак набързо ще ги приемат“.

Борислав Цеков даде пример с Гърция и Турция, в които има „политици с гръбнак, а у нас няма“. „Сега благодарение на един обществен натиск политиците не смееха да мръднат. А утре просто ще си мият ръцете и ще казват: Ама това го реши Брюксел“, заяви той.

„За съжаление българската политическа памет е много къса. И за съжаление тази тема не „взриви“ българите. Не се вдигнаха, за да кажат“ „Не та такава Македония, която краде нашата идентичност и нашата история“, коментира още гостът.

На въпрос дали ще успее Румен Радев да свали „патината на греха“ от себе си, той отговори: „Радев има предимството, че е втори мандат президент и не е необходимо да се съобразява с обществените настроения. Но не трябва да се забравя, че политическата отговорност, която се случва в България през последните две години, е с голямото участие именно на Румен Радев. Той е архитектът на тази конструкция“.

„Наблюдаваме през изминалата година една нова беровизация на държавата. Защото обикновено говорим за „беровизацията“, когато има една потенциална опасност от плаващи мнозинства… След президентска намеса се развиха политически партии, промени се Изборния кодекс, въведе се машинно гласуване, благодарение на което се спечелиха изборите от ПП, добутаха до една противоестествена безпринципна коалиция и сега се скараха с президента. Това е беровизацията на 21-ви век“.

Запитан как ще коментира искането на ПИК за връщането на хартиената бюлетина и събраните само за две седмици над 110 000 подписа в подкрепа на това, той отговори: „Категорично трябва да се върне! Ако искаме да имаме едни честни избори, защото машините са една черна кутия и тя е в ръцете на един тесен кръг компютърни специалисти, които само те знаят какво правят. Конституционният съюз казва – не може да има доверие на такива, каквито и да са. Като един все пак компромисен вариант – нека има и машинно, и хартиено гласуване. Дайте ни конституционното право да гласуваме с хартиена бюлетина. Защото може в края на деня да видим как се броят гласовете, а не някакъв компютърен специалист да говори за някакви „хешкодове“. Не може да поверим изборите на една частна фирма – с ясни Политически и икономически интереси и обвързаност“.

Борислав Цеков накрая коментира ситуацията около Спецсъда и избора на съдии за ВСС: „Дали да има или няма специализирани съдилища е законодателен въпрос. Но би могло Конституционният съд да търси доколко закриването им е повлияло на справедливия процес за гражданите. Само по себе си дали да има или няма специализирани съдилища е проблем на Конституцията. Доста по-малко вероятно е да се обявят тези поправки за противоконституционни. А що се отнася до избора на представители във ВСС – очевидно интересите са много големи“.

На въпрос – служебен кабинет и предсрочни избори в края на септември или кабинет в рамките на този парламент, Борислав Цеков заяви: „За мен -нови избори. Но ако трябва по вероятности да кажем – струва ми се, че нещата са 50 на 50. Да видим“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ