Държава се тресе! Корнелия бетонира свои хора в държавни предприятия, замазва нарушения

корнелия нинова

Корнелия Нинова и сивият кардинал в държавните дружества Калоян Методиев пускат конкурси на пожар в опит да бетонират хората си в ключовите държавни предприятия, като с това вържат ръцете на служебното правителство. Това научи ПИК от отлично информирани източници в Министерството на икономиката.

Става въпрос за същите тези държавни дружества, чиито бордове са избрани след провеждане на конкурс. Сега, в противоречие със Закона за публичните предприятия, същите тези назначени с конкурс ръководители, се сменят с „наши хора“ за изпълнение на поръчки.

На 27.06.2022 г. в сайта на Министерство на икономиката и индустрията са обявени Публични покани за набиране на членове на Съвета на директорите на „Държавна консолидационна компания“, „Национална компания индустриални зони“ ЕАД и БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ЗА ЕКСПОРТНО ЗАСТРАХОВАНЕ” ЕАД, (БАЕЗ) ГР. СОФИЯ. Информацията за конкурса на БАЕЗ ЕАД е качена на сайта на министерството след работно време.

В края на март месец бяха назначени новите Съвети на директорите на държавните дружества под опеката на Министерството на икономиката и индустрията в разрез със Закона за публичните предприятия и правилника към него. Същите бяха назначени само и единствено с протоколни решения на Министъра на икономиката и индустрията, въпреки изискването на закона да има проведен конкурс, като впечатление правят и самите протоколи за смяната те не са на бланка – на Министерството и очевидно са писани на коляно в тъмни стаички извън него.

Интересно в случая е, че кандидатите на Нинова, участващи в органите на управление и контрол,дори нямат нищо общо с партията й – те са външни за БСП хора, приближени на нея и на сивия кардинал от Министерството – Калоян Методиев.

Методиев, който се превърна в новия любимец на Нинова, изпържи секретарят на Нинова в Министерството на икономиката Йордан Татарски. Методиев сезирал прокуратурата, ДАНС и всички други възможни органи за безобразното поведение на Татарски в министерството. Методиев настоявал пред Нинова доскорошното й протеже да бъде изгонено от ведомството. Както всъщност се случи преди месец.

Сега новата стратегия на Нинова и Методиев била дейността и управлението държавните дружества да става встрани от членовете на БСП и без тяхното знание. Интересно защо това се крие дори от самите приближени на Нинова социалисти. Явно Калоян Методиев се ползва с далеч по-голямо доверие от Изпълнителното бюро и приближените съпартийци.

И понеже назначенията в тези бордове са в противоречие със Закона за публичните предприятия и изискванията на ОИСР, в опит да замажат закононаруенията си, в 12 без 5 Калоян Методиев и Корнелия Нинова бързат да си окопаят хората в държавните дружества преди идването на служебното правителство и следващо редовно такова.

Вчера ръководителката на БСП не успя да намери време за консултациите при президента Радев, но успя да пусне конкурси за ключовите си държавни дружества с рекорден, 3-дневен срок за подаване на документи от 27.06. до 30.06.2022 г.

Действащият в момента директор на „Национална компания индустриални зони“ е небеизвестният Петко Николов – вечният шеф на Комисията за защита на конкуренцията при правителствата на НДСВ и ГЕРБ, който по-късно беше назначен за шеф на Патентното ведомство. С каква точно експертиза въпросният приближен на Нинова и Калоян Методиев управлява индустриалните паркове и привлича чуждестранни и местни инвеститори – остава неясно.

В Приложение № 3 към настоящата публична покана за избор на членове на Съвета на директорите на НКИЗ ЕАД има информацията за текущото състояние на предприятието, неговата стратегия и цели. Прави впечатление, че информацията вътре е стара – вече не съществува дъщерното на НКИЗ ЕАД дружество – „Индустриална зона Видин“ ЕАД, което е заличено към момента. Както се разбира от гореизложеното, бързането е голямо, за сметка на професионализма, добрите нрави и нормативните разпоредби.

Може да се предположи, че в бюджета, който предстои да бъда актуализиран, въпреки всичките текущи кризи и цени, са предвидени средства за държавните дружества, които хората на Нинова следва да продължат да усвояват дори след като тя вече не е на власт. Целта е да вържат ръцете на едно бъдещо служебно правителство, както и редовно такова, които да бъдат безсилни пред вече бетонираните с конкурси Бордове на дясната ръка на Нинова Калоян Методиев.

Въпреки извънредно бързите действия на министъра в оставка Нинова, същата следва да знае, че в прокуратурата на РБ вече е наличен сигнал за всичките 240 назначения в бордовете на държавни дружества в нарушение на Закона за публичните предприятия. Всъщност целта на тези незаконни назначения е скрита приватизация на държавните дружества. А някои експерти вече оценяват щетите за държавата и според тях те се очаква да бъдат 3 или 4 пъти по тежки от кражбата „КТБ“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ