Пенсионерите в неведение: Плащат пенсиите за юли на два пъти?!

пенсионери

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли, а през октомври ще има още една актуализация. Това решиха депутатите на второ четене на актуализацията на бюджета. От следващия месец минималната пенсия ще е 467 лв., а средната – 666 лв. Социалната пенсия за старост пък става 247 лв. Таванът се вдига на 2000 лв.

Големият въпрос обаче е кога възрастните ще получат парите си. Заради закъснялото обсъждане на бюджета на ДОО има вариант новите пенсии да дойдат на два пъти. По график НОИ започва да изплаща парите на възрастните от 7-мо число и има риск Осигурителният институт да не успее да обработи новите пенсии на над 2 милиона възрастни у нас.

„От 1 юли пенсионерите със сигурност ще получат пенсиите си с 6,1% увеличение, а в рамките на юли като второ плащане ще получат и финалното увеличение, валидно от началото на следващия месец.“

Това увери пред БНР Александра Корчева, депутат от „Продължаваме промяната“ и член на Комисията по труда, социалната и демографската политика.

За есента остава ново преизчисление на пенсиите, което да вдигне дохода на 717 хил. души. Ще има и модификация на швейцарското правило – да се прилага или 100% ръст на инфлацията, или 100% от ръста на осигурителния доход. През октомври средната пенсия трябва да достигне 718 лв.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ