Адът настъпва! Бизнесът: Сега ще видите какво е инфлация! Стоките поскъпват шоково

пари

Бизнесът остава без компенсации за скъпия ток от 1 юли, предава Марица. Поне такова е положението засега, след като парламентарната комисия по бюджет и финанси отхвърли всички предложения вчера. Ако не се вземат мерки от началото на следващият месец бизнесът ще трябва да плаща пазарна цена за тока на свободния пазар, което вещае неминуем и немалък скок за всички стоки и услуги. „Сега ще видите какво е инфлация“, мрачно прогнозират предприемачите.

На вчерашното заседание на Комисията по бюджет и финанси бяха обсъдени няколко предложения как да изглеждат компенсациите за бизнеса оттук насетне, след като старата мярка е валидна до 30 юни. Предложението на ГЕРБ бе компенсацията да е 150 лв./МВтч базова цена и 80% компенсация за цената над този праг и беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Предложението на ДПС пък бе 200 лв./МВтч базова цена и 80% компенсация и беше подкрепено от ГЕРБ и ДПС, направиха бърз обзор от Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Без консенсус обаче 633 хиляди небитови потребители на ел.енергия (микро, малки, средни и големи предприятия, болници и училища, детски градини и театри, музеи и социални заведения, църкви и манастири) са изправени срещу нереално високите енергийни цени, считано от 1 юли т.г. „Това на практика означава, че от 1 юли 2022 г. предприятията ще плащат поне двойно по-високи сметки за ток, което неминуемо ще се отрази на крайните цени на произвежданата продукция и ще генерира инфлация, която в крайна сметка ще удари по джоба всеки български гражданин“, коментират от Асоциацията.

По данни на Българската независима енергийна борса средната цена на енергията за бизнеса вчера надмина 707 лева за MWh, а днес е 589 лева MWh.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ