България плаче! Загубихме емблематична фигура: Почина обичана наша актриса (СНИМКА)

Свещ

Напусна ни великолепната актриса и достоен човек Добринка Станкова (1947-2022), съобщиха от Народния театър „Иван Вазов“, на чиято сцена тя истински живя и твори близо 50 години. Актрисата си е отишла в сряда сутрин на 74, след тригодишна борба с тежко онкологично заболяване, информира в. Сега.

„В магическото сценично пространство Добринка беше и драматичната Мартирио в „Домът на Бернарда Алба” от Федерико Гарсия Лорка, и очарователната Олга в „Когато гръм удари“, и ироничната Амалия от „В полите на Витоша“ от Пейо Яворов, и смелата Лиза в „От ума си тегли“ от Александър Грибоедов, и ранимата Офелия в „Хамлет“ от Уилям Шекспир, и жестоката в самоувереността си Алис в „Мъртвешки танц“ от Аугуст Стриндберг, и ярко комедийната Кармела в „Призраци в Неапол“ от Едуардо де Филипо, и безкрайно смешните Драгана, Бояна и Оливера Нос в „Лари Томпсън“ от Душан Ковачевич, и сдържаната г-жа Хил в „Пигмалион“ от Бърнард Шоу, и сериозната Психотерапевтка в „Шокомания“ от Филип Блазбанд, и отзивчивата Медведева в „Чаровно лято с всичките му там неприятности“ от Максим Горки, и невероятната с безкрайните си претенциите Гуендълин в „Колко е важно да бъдеш сериозен/години по-късно” от Том Томас…и още много други незабравими лица и души“, припомнят колегите ѝ някои от ключовите роли в кариерата на актрисата.

„Добринка Станкова завинаги ще остане в трупата на Народния театър и в сърцата на всички, които са работили и обичали изкуството на театъра като нея“, написаха артистите от НТ „Иван Вазов“, отбелязвайки яркото ѝ присъствие на първата ни сцена и прощавайки се с нея със символичен последен поклон и аплодисменти.

С некролог за кончината на актрисата излязоха и от Съюза на българските филмови дейци.

„СБФД се раздели с един позитивен човек и всеотдаен творец“, гласи той. Безбройни и запомнящи се са ролите на Добринка Станкова и в киното, допълват от съюза, посочвайки някои от най-значимите: Божанка от „Иконостасът“, Лена от „Трета след слънцето“, Ана в „Зарево над Драва“ и още – в „Къщи без огради“, „Пантелей“, „Прозорецът“, „Константин философ“, „Горе на черешата“, „Мъже без мустаци“, „Дефицит“, „Онова нещо“ и др.

В съзнанието на широката филмова публика обаче русокосата актриса със сигурност ще остане най-вече с превъплъщението си като Рачето в емблематичния за епохата филм на Въло Радев „Черните ангели“ (1970). В него тя си партнира с младите и също така забележителни Стефан Данаилов, Йосиф Сърчаджиев, Виолета Гиндева, Доротея Тончева и Марин Младенов.

Добринка Станкова е родена на 1 декември 1947 г. в София. Първоначално учи руска филология, а след това завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1971 г. в класа на проф. Любомир Кабакчиев. Започва да играе на сцената на Драматичен театър „Стефан Киров“ в Сливен, а през 1972 г. е поканена в трупата на Народния театър.

Опелото на Добринка Станкова ще се състои на 1 юли, петък, от 13.00 ч. в църквата „Света София“.

Поклон пред светлата памет на актрисата!



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ