Президентът връчи мандата, размаха пръст на Асен Василев: Очаквам адекватни решения

румен радев асен василев

Лидерите на ПП Асен Василев и Кирил Петков, бившият шеф на парламента Никола Минчев и председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров влязоха в сградата на президентството, за да получат първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание от президента Румен Радев.

„ПГ със свое решение номинира за кандидат министър-председател Асен Василев“, каза пред президента Андрей Гюров.

„В изпълнение на Конституцията и в резултат на вота на недоверие ви връчвам проучвателен мандат. България е в икономическа и политическа криза. От вчера имаме и външнополитическа криза“, се обърна Радев към Василев.

„Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес“, каза още президентът и му връчи мандата.

„За мен това е една огромна отговорност. Мисля, че всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет, който да работи в интерес на гражданите“, каза от своя страна Василев.

По-рано днес премиерът в оставка и лидер на ПП Кирил Петков съобщи, че предлага вицепремиера и министър на финансите в оставка Асен Василев за кандидат за министър-председател.

„Аз предложих на „Продължаваме промяната“ следващият министър-председател на България да се казва Асен Василев. Човек, на който имам безпрекословно доверие, с който започнахме борбата рамо до рамо и с който ще я завършим рамо до рамо в един отбор. Един отбор с него, с всички членове на „Продължаваме промяната“, с всички коалиционни партньори и всички съмишленици. Време е да запретнем ръкави и да си свършим работата докрай“, каза Петков.

В началото на седмицата президентът проведе политически консултации с парламентарни групи като на поканата за понеделник не се отзоваха „Продължаваме промяната“ и БСП. Причината обясниха с приемането на актуализацията на бюджета.

След връчването на проучвателния мандат тече 7-дневен срок за формиране на състав на правителство. Папката с имената трябва да бъде върната на президента в този срок, за да се придвижи за гласуване в парламента.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ