Борисов: Предлагат се колосални суми на депутати да не влязат в зала! Най-мащабното купуване на гласове!

борисов

„Най-мащабното купуване на гласове в историята се провежда в парламента. Освен пари за отцепници, се предлагат колосални суми да не се влезе на гласуване. Да претърпи някаква авария, да се спъне, да падне, да си ожули носа, но само да не влезе в зала. Така са се вкопчили в тази власт, че не забелязват какво се случва около тях”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той изнесе данните от частичните местни изборите, спечелени от кандидат-кметовете на ГЕРБ.

„И в същото време пред очите на цялата българска общественост полицията да влиза масово по къщите и да казва, че не трябва да се гласува за ГЕРБ”, добави той.

„И това правителство, и служебното правителство буквално провалиха Плана за възстановяване. И вчера ЕК намали общата сума на безвъзмездните средства с корекция 578 милиона евра. По „трънския курс” – над милиард и двеста-триста милиона. Загуба в името на „Промяната”. В същото време парите отиват при шест други икономики”, обясни още той.

Борисов разкритикува управлението, че губи милиарди.

„И това ви се струва нормално? Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност. Вече даже е безсмислено да обясняваме, че щяха да събират милиарди от кражби и какво ли не. Не само, че не събраха нищо – а точно обратното – продължаваме да губим готовите пари”, добави лидерът на ГЕРБ.

„Тези хора купуват депутати, купуват по 10 000 гласа на ден, по апартаменти и лаборатории и това става пред очите на умните и красивите. В същото време мога да кажа, че по външнополитическите теми опозицията им свърши работата. Днес въпреки езика на омразата ще се вземе решение, и на нашите съседи от РСМ ще бъде даден този път”, каза Борисов.

Той коментира и казуса с изгонените руски дипломати: „Слушам тази сутрин титанът Атанас Атанасов да казва, че БСП не им пречи за депутинизацията. Партията, която твърди, че Русия е приятелска държава. По времето на управление на БСП бяха изгонени дипломатите и ще затворят посолството. Ние ги подкрепихме на 100%”, обясни Борисов.

Той попита как ни обясняват, че са направили нещо добро на фона на чудовищната инфлация.

„Каква им беше съдебната реформа – да сложат Рашков начело на КПКОНПИ. Трябваше да излезем от управлението, за да разберем начина, по който се водят тези процеси… Ние в момента само чуваме заклинания и купуване на гласове. Ще се продадат и то на базата на формулировката „Принципи”. На кои принципи? На принципа на инфлацията, на принципа да ти спре Европа с милиарди парите, да сложиш свои хора в съдебната система, горивото да е на 4 лв., да купуваш скъп газ, да купуваш скъп хляб, а олиото ти е на 7 лв.? Кои принципи всъщност им харесват”, попита той.

„Ако по времето на нашето управление ЕК беше намалила парите с 578 милиона, това щеше да доведе до колективна политическа истерия. И щяха да призовават не за оставка, а всички отговорни министри да напуснат България. Но не редуцираните средства от ЕК имат най-голяма тежест. Има и друг момент. Ако гледате актуализацията на бюджета, там е предвиден почти 1,5 млрд. лева разходи за пенсии – да бъдат осигурени от ЕК, свързани с Плана за устойчивост. Това означава още няколко неща. И тук идва вторият проблем – свързан с времето. Крайният срок за сключване на договори по плана е 2023 година. В този смисъл България трябва да сключи договори само по Националния план до края на 2023 за 12 милиарда. В същото време трябваше да започне изпълнението на оперативните програми. Това предполага темп на договаряне на средства, който в българската история не се е случвал никога – вероятно по 2 милиарда на месец“, коментира от своя страна зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

„Аз много трудно мога да бъда убеден, че това ще се случи, при условие, че към момента не се е случило нищо. Ние нямаме нито един договор, даже за 1000 лева“, възмути се Дончев.

Той припомни и каква е процедурата и колко много време отнема, за да влязат парите по Националния план за възстановяване и устойчивост в икономиката на страната.

„Всичко, което ви казах, може да го обобщите под заглавието „Дончев предупреди за предизвестена катастрофа с Националния план за възстановяване и устойчивост“, отбеляза той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ