Най-лошото предстои: Пикът на инфлацията идва наесен, домакинствата увисват на въжето

Магазин

Икономистите на най-голямата банка у нас – УниКредит Булбанк, вещаят, че инфлацията ще ни мъчи още дълго време. Това пък по естествен път ще доведе до намалено потребление на вътрешния пазар. Домакинствата ще бъдат принудени да орежат част от обичайните си харчове, за да се справят със ситуацията. Това се казва в последния тримесечен макроикономически обзор на банката. Съществува обаче един риск – политическата несигурност.

Цените продължават да летят

Очаква се инфлацията да достигне най-високите си стойности на годишна база през третото тримесечие на тази година и да остане висока до края на 2022 г., както и през по-голямата част от 2023 г. Прогнозата за средногодишното й ниво догодина е до 7.8%. За сравнение – преди три месеца очакванията бяха по-оптимистични и прогнозираното равнище беше едва 4.5%.

„Продължаваме да смятаме, че шокът върху реалните доходи в крайна сметка значително ще намали съвкупното търсене и ще доведе до успокояване на цените“, смятат от банката. За да се случи всичко това обаче, ще бъде необходимо повече време.

Няма да спрем да харчим

Очакванията на потребителите се влошават, но това не означава, че ще спрат да харчат. С навлизането в активния летен ваканционен сезон те ще отделят повече разходи за услуги и особено за такива, свързани с прекарване на свободното време, като разходи за ресторанти и хотели. За да направят това обаче, те ще трябва да пренаредят разходните си приоритети, тъй като инфлацията се очаква да достигне още по-високи нива през лятото. „Очакваме потребителите да намалят разходите за автомобили, мебели, електроника и онлайн пазаруване, за да не пострада бюджетът им, необходим за основни разходи като храна, горива и жилище, които вече поскъпнаха значително през последните няколко тримесечия“, посочват от УниКредит Булбанк.

Растежът на икономиката се забавя

Перспективите пред икономиката продължават да бъдат доминирани от конфликта между Русия и Украйна и влиянието, което той оказва върху цените на суровините, както и от нарушенията във веригата на доставки, водещи до по-висока инфлация. Въпреки това сравнително голям брой индикатори показаха, че темпът на растеж е достигнал много силно ниво преди началото на руската инвазия в Украйна в края на февруари. Силата на възстановяването през първото тримесечие може би най-добре се илюстрира от индекса на промишленото производство, който отчете най-силния си ръст на годишна база от повече от две десетилетия.

Очаква​ се обаче леко свиване на икономиката именно през второто тримесечие, тъй като промишленото производство и доверието на потребителите са изправени пред сериозни предизвикателства, произтичащи от нарушенията на веригите на доставки и нарастващите цени в резултат на продължаващите ограничителни мерки заради коронавируса в части от Китай. И в допълнение – войната в Украйна. Мерките за фискална подкрепа на правителството обаче плюс увеличението на заплатите в някои сектори вероятно ще дадат тласък за леко повишение на растежа през третото тримесечие на годината.

В същото време икономистите понижават прогнозата си за растеж на икономиката за следващата година, тъй като очакват по-неблагоприятна външна среда, с очаквани по-високи лихви в еврозоната в допълнение към по-слабия растеж за някои ключови търговски партньори.

Политическа несигурност

Увеличаването на политическата несигурност вероятно няма да доведе до някаква голяма промяна във водената икономическа политика. „Продължаваме да гледаме на приемането на еврото през 2024 г. като най-вероятния сценарий, но сме притеснени, че преходът към ново правителство може да забави вземането на решения в администрацията, което ще се отрази негативно на капиталовите разходи на публичния сектор, свързани с инфраструктурното строителство, зеления преход и дигитализацията“, опасява се икономическият екип на институцията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ