ДРАМА В ПП: Лобитата на Кирчо/Лена и Киро/Лорер се хванаха на гушите дали да правят кабинет

payimage-512596

Близо 24 часа преди изтичането на срока, в който номинираният за премиер Асен Василев трябва да се яви при президента и да обяви дали е изпълнил успешно проучвателния мандат или го връща неизпълнен, двете лобита около Кокорчо и около бившия премиер Кирил Петков са се хванали за гушите как е правилно да постъпят.

Това научи ПИК от отлично информирани източници от средите на ексуправляващите, претендиращи да останат във властта поне още малко.

Въпреки заявленията на Асен Василев, че ще обявят имената на министрите и мандата за изпълнен само ако съберат необходимите 121 депутатски гласове, които да подкрепят правителството му в парламента, драмата в ПП е съвсем друга.

Лобито на Василев, в което влизат приближеното му семейство Виолета и Даниел Лорер, твърдо застъпват позицията, че вместо да прокарват второ правителство на ПП, е по-добре да отидат на избори сега.

Аргументът им почива на социологически проучвания, които сочели, че след свалянето на кабинета на Просто Киро чрез първия успешен вот на недоверие в най-новата ни история лавинообразният срив на ПП е спрял и дори е започнало леко покачване на подкрепата за тях, и завръщане на някои от разочарованите, предимно от средите на офисния планктон.

При това прагматиците около Василев и Лорер изчислявали, че начина, по който в момента си осигуряват подкрепа за второто правителство, първо, не им я гарантира. И, второ, разкритията на партиите, от които отмъкват депутати като ИТН и „Възраждане“ и на които се опитват да посягат като СДС, по-скоро ги дискредитират и им дават силни козове срещу тях по време на предизборната борба.

Освен това според лобито на Василев и Лорерите по-нататъшното пребиваване на тяхно правителство във властта само след няколко месеца би било равносилно на катастрофа, която би се отразила крайно негативно на изборните резултати на ПП при предстоящи избори.

Срещу тези аргументи обаче твърдо заставали привържениците на Кирил Петков и неговото лоби, челна позиция в което заема близката на поста и сърцето му Лена Бориславова. Към тях принадлежат и бившият шеф на Народното събрание и колега на Лена от адвокатска кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ Никола Минчев. Както и „баджанакът“ на Петков и днешен председателстващ заседанията на парламента Мирослав Иванов.

Те настоявали управлението на юридически все още несъществуващата им партия и провалената им коалиция с БСП и Демократична България да продължи, тъй като били сигурни, че при следващи избори изобщо няма да могат да вкарат толкова Депутати, колкото в момента.

При това в бъдещите им листи под въпрос било и участието на мнозина от лобито на Просто Киро заради нескритото им противоборство с лобито на Василев и Лорерите.

Допълнително напрежение между двете лобита именно за местата в бъдещите листи внасяли и обещанията нa Kupил Пeтков за участие в тях, раздавани на калпак на предателите на ИТН и „Възраждане“.

При това лобито на Василев и Лорерите било толкова зле настроено към Кирил Петков и най-вече към Лена Бориславова, която смятало за зъл гений на провала им, че отказвало изобщо да включи Петков в евентуалното правителство на Асен Василев. И ако в крайна сметка той се озовал там, това щяло да бъде огромен компромис от негова страна, направен срещу заплаха за провокирането на страшен скандал от лобито на Просто Киро.

Тъй или иначе, в момента дилемата, която се решава в ПП, не е дали имат 121 депутати в подкрепа на второто им правителство, а дали изобщо си струва да го правят.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ