Притиснаха Асен Василев в парламента, той призна: Имаме лош сценарий – глад, студ и мигрантска вълна

асен василев

„Газът е политическо решение за натиск, а ефектите върху България ще бъдат по-ограничени. Това прогнозира вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев по време на блиц-контрола в Комисията по бюджет и финанси.

Василев заяви още, че имаме безпрецедентна ситуация на газовия пазар, която не се вписвала в средните сценарии на която и да е държава. „Ефектите върху България ще бъдат по-ограничени, а най-голям ще бъде той върху „ Топлофикация София“. Василев добави, че има сценарий и за такава ситуация, че той не бил катастрофален, но и не е приятен. Лошият сценарий е залегнал и в актуализацията на бюджета, обясни на депутатите Василев.

„Заложено е пълно спиране на износа по море с оглед на затваряне на Босфора, заложено е прекъсване на доставките на петрол и намалени доставки на газ в обем до 50 % от това, което ние пожелаваме, значително завишени цени на пшеницата и мигрантска вълна“, описа параметрите му Василев. Последиците от такъв сценарий са, че икономическият ръст остава положителен, но на ръба, а инфлацията се вдига значително с около 4-5 %.

Оперативните действия, които е планирал кабинетът в оставка включват освен общите доставки на газ и с индивидуални страни, за да може да се подсигури наличието на газ при условия, при които българската индустрия може да ползва.

На въпроси за дълга, фискалния резерв и изпълнението на бюджета, министърът в оставка прогнозира, че в края на годината фискалният резерв ще бъде с около 3 млрд. по-висок, отколкото е нормално.

„Засега изпълнението на бюджета върви по план, т. е. не очакваме проблеми с приходната част. Преувеличената приходна част, вследствие на актуализацията е изпълнима, но макар и с натиск“, каза още Василев. Той уточни, че що се отнася до бюджетния ефект на намаляването на цените на международните пазари, това по-скоро ще се усети в догодина.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ