ЕКСКЛУЗИВНО: Асен Василев връща неизпълнен мандата на Радев – няма да има правителство

румен радев асен василев

Проектопремиерът Асен Василев ще върне неизпълнен връчения му от Румен Радев мандат за съставяне на правителство. Това научи ПИК от свои източници в Народното събрание.

Василев и настоящият премиер в оставка Кирил Петков не са успели да намерят 121 депутати за осигуряване на мнозинство в парламента и по тази причина ще върнат на президента празна папка.

Това ще се случи след няколко часа, когато изтича крайният срок на „Продължаваме промяната“ промяната за съставяне на правителство.

За гласуване на правителство не са нужни 121 народни представители, но Василев е категоричен, че за да ръководи кабинет, иска зад себе си да има мнозинство, с което да прокарва закони. И тъй като от „Продължаваме промяната“ не успяха да убедят още депутати от опозиционните партии да напуснат парламентарните си групи и да подкрепят ново правителство, Асен Василев няма да реализира дадения му от Радев мандат.

В 17.00 часа той ще го върне на президента, който ще има задачата в следващите дни да го връчи на втората по големина партия ГЕРБ. Както ПИК съобщи, от ГЕРБ категорично заявиха на няколко пъти, че моментално ще върнат мандата на Радев, тъй като не виждат възможност за съставяне на правителство в този парламент.

По Конституция Радев трябва да връчи мандат и на

трета парламентарно представена партия. Той може да избере от останалите 5 партии – ДПС, БСП, ИТН, ДБ и „Възраждане“. До този момент от БСП и ДБ дадоха категорична заявка, че ще опитат да реализират правителство, ако получат мандат. На другия полюс са ДПС и „Възраждане“, които възнамеряват веднага да върнат мандата, ако той стигне до тях.

Най-вероятно от „Има такъв народ“ също ще опитат да съставят правителство, но експертно такова. Поне такива са заявките на Ива Митева и други депутати от партията на Трифонов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ