Експерт на ВМРО: Цивилни коли с видеорегистратори да се пуснат на пътя, за нарушителите – арест

Полиция, Арест

Пътните хулигани могат да бъдат спрени само по един начин, написа в профила си във Фейсбук членът на Изпълнителния комитет на ВМРО и бивш зам.-министър на вътрешните работи Стефан Балабанов.

МВР трябва да въведе система за контрол на пътя с бързи немаркирани автомобили с видеорегистратор с двама цивилни полицаи в тях. Те трябва да патрулират по всички магистрали и големи градове, включвайки се анонимно в трафика, категоричен е Балабанов.

Реакцията му идва в отговор на поредната тежка катастрофа, предизвикана от шофьор рецидивист в София, при която загинаха две млади жени. В хода на разследването пък се оказа, че извършителят е стар познайник на полицията и е предизвиквал множество животозастрашаващи ситуации на пътя без да носи отговорност за тях. Ето защо експертът на ВМРО предлага тази система от цивилни коли, които на момента да налагат санкции.

При констатиране на нарушение на пътя, водачът веднага се спира, показва му се видеозаписът и в зависимост от тежестта на нарушението се налага санкция на място – или му се свалят номерата и автомобилът се спира от движение, или се арестува водачът, или се глобява на място, пише още във Фейсбук бившият зам.-министър на МВР.

Стефан Балабанов, като част от ръководството на полицията, е работил активно по реализиране на идеята. В края на мандата му като зам.-министър тя е била на ниво подготовка на обществена поръчка за закупуването на коли. Изтеклите два мандата на служебни кабинети и последният на Продължаваме промяната обаче не са направили нищо, за да я въведат в помощ на пътните полицаи.

Припомняме, че през 2020г. ВМРО внесе в НС предложения за промени в Наказателния кодекс, които предвиждат обществено полезен труд за шофьорите рецидивисти и тези, които шофират след употребата на наркотици. Текстовете предвиждаха те да работят в моргите, реанимациите и травматологиите, за да видят реално какво причиняват на жертвите си. Текстовете са в архивите на парламента, но отново не са на дневен ред в последните три парламента, въпреки зачестяващите кървави инциденти по пътищата в България.

Вчера председателят на групата общински съветници на ВМРО в СОС Карлос Контрера, по време на изслушването на главен комисар Тенчо Тенев в общината, предложи и още една мярка в помощ на екипите на КАТ. Той е категоричен, че т.нар. „методисти“ първо трябва да излязат на улицата, преди да пишат инструкции и да станат активна част от превенцията по пътищата.

Прилагаме и пълния текст на позицията на члена на ИК на ВМРО и бивш зам.-министър вътрешните работи Стефан Балабанов:

Пътните хулигани могат да бъдат спрени само по един начин!

МВР трябва да въведе система за контрол на пътя с бързи немаркирани автомобили с видеорегистратор с двама цивилни полицаи в тях. Те трябва да патрулират по всички магистрали и големи градове, включвайки се анонимно в трафика. При констатиране на нарушение на пътя, водачът веднага се спира, показва му се видеозаписът и в зависимост от тежестта на нарушението се налага санкция на място – или му се свалят номерата и автомобилът се спира от движение, или се арестува водачът, или се глобява на място.

Тази идея беше моя и в мандата ми като зам.-министър на МВР с екипа ми работихме по нея. Даже бяхме подготвили обществена поръчка за тези автомобили, но не ни стигна времето. А, както вече е ясно за всички новите управници само вдигат шум и не правят нищо градивно за държавата и съответно процесът по внедряването на цивилни полицейски коли по пътищата, остана само на хартия.

Аз продължавам да смятам, че наред с предлаганите от ВМРО драстични мерки за шофьорите рецидивисти, трябва да се въведе и тази система за пряк контрол на пътя. Това е начинът. Друг няма. Разбира се ще се наложат и малки поправки в закона за движение по пътищата.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ