Бащата на Кирил Петков луд като него: Ще се жертва да има правителство! Той е история!

петко петков

Бащата на Кирил Петков бе на протеста в защита на отиващото си правителство минути след като ПП върна мандата на президента Румен Радев, предава НОВА.

„Естествено, че ще го подкрепям до последно. Естествено може би 90% от бащите същото ще кажат като мене. Това не е геройство. Аз бих дал всичко за сина си. Страшно съм близък с него и му пожелавам успех по пътя, по който е тръгнал“, казва Петко Петков.

Допълва, че този път е труден, но правилен. Не спестява грешките, които е видял в управлението на сина си.

„Неговата грешка беше, че със съставянето на тази сложна коалиция – да се изгради като една сграда – е много сложни. И той се опита да направи едно общо нещо, но може би ако беше опитен политик, щеше да го напарви. Щеше да си играе с опозицията. Но той реши, че единствено водещите са принципите му: „Не на корупцията“. За него хора, които са окрали държавата, са терористи, с които не трябва да се преговаря“.

Петко Петков разказва, че синът му е споделял за трудностите, граничещи с невъзможност да направи това, което иска. „Всеки в тази коалиция дърпаше някакви конци и невиждащи се от нормалните хора лостове и всички му пречеха. Свалиха го, защото той прекрачи тези червени линии“.

Бащата обаче вижда и безспорен успех на сина си. „Той направи няколко неща, които ще останат в историята – че прекъсна зависимостта от Русия, че изгони руските шпиони, които бяха в България, въпреки че знаеше, че от това ще има големи политически негативи. Днес направи, че потече азерски газ“.

По думите му Петков е смятал, че правителството трябва да продължи, защото с всеки месец е щяло да прави още и още. „Ако беше останал още време, щеше да стигне и до Гешев“, категоричен е Петко Петков.

Според него задкулисието у нас е обхванало всички нива. „Това е невероятно.Но задкулисието сме и ние“, подчерта той, разказвайки колко хора са се обаждали да го молят синът му да назначи техните деца някъде. „Ако това мислене не можем да изкореним, няма как да продължи. Всеки да си е на позицията, на която си тежи – това е малко утопичен свят, за който всички си мечтаем. Но ако нямаме мечти, няма как да стане“.

Петков сподели, че е изпитал огорчение от нападките и „помията“, която се е изляла върху сина му и цялото семейство. Той осъзнава, че българският народ е супер раздвоен, но сподели мнението на сина си, че за България са пагубни нови избори, тъй като ще изпаднем в криза. За това се е и отказал да бъде премиер в кабинет с първия мандат след вота на недоверие.

„Кирил е готов на жертва да има правителство. Направиха хиляди преговори. Той, ако купуваше депутати, щеше да има правителство. Той говори с тях като с нормални хора“, посочи бащата на премиера в оставка.

Със сина си казва, че са приятели. Кирил се съветва с него, а ако не е съгласен със съвета на баща си, бащата подкрепя неговото решение. „Знам какво му е на душичката и то не е, че няма да е министър-председател, а че хвърлиха България в една политическа криза“.

С идеята за една друга България баща и син идват тук преди 10 години. „Това ще е първият премиер в новата ни история, който ще излезе по-беден, отколкото като влезе в политиката“, допълва Петко Петков.

Според него българите може да ни обедини желанието децата и внуците ни да живеят в нормална държава.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ