Голям скандал! Министър на БСП реже пари на европейските туроператори

payimage-497672

Големите европейски туроператори ще отпаднат от държавната помощ от 35 евро на седалка за доведен турист в България за летния сезон 2021 и зимния 2021/2022 г. Това съобщи пред TravelNews Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите, в която влизат представителствата на големите туроператори у нас. Според него Министерството на туризма е уведомило компаниите, че ако са получили над 2.3 млн. евро помощи общо в ЕС, няма да получат средства по българската схема. Става въпрос най вече за германските туроператори като TUI, DER Touristik, ITS, Schauinsland Reisen u Alltours, които оперират на доста пазари в Европа. Те водят и най много туристи в България.

„С подобно поведение обричаш големите туроператори да получат една нула за това, че са продавали България през миналата година. Още повече, че те са заложили тези 35 евро в своите програми и самолети, за да продават на по конкурентни цени страната ни по време на пандемията. Скандалът ще отекне в централите на големите туроператори и ще има негативен отзвук за туризма ни. Прочитатът ще бъде, че България е обещала по 35 евро на седалка и ни излъга“, коментира Иван Грошев. Според него тези компании са моторът на българския туризъм и подобно поведение ще се отрази на следващите сезони, както и пряко на хотелиерите. Концерните възнамеряват да оспорят декласирането си от помощта в съда. Средствата се очаква да отидат в туроператори с по-малки обеми туристи, които са довели в страната.

Министърът на туризма в оставка Христо Проданов призна за проблема. „Средствата са общо 18 млн. лв. по мярката и сме осигурили всички желания на туроператорите с изключение на тези, които вече са достигнали тавана на държавната помощ в ЕС и нямаме законно основание да има дадем повече от това“, обясни той пред TravelNews. България се намира в ЕС и следва европейските правила и бюджети. Затова се разглежда цялата държавна помощ, която туроператорите са получили в общността, тъй като оперират на цялата нейна територия, каза Проданов. Той чака финансовата обосновка от Министерството на финансите, за да обяват класирането на кандидатите и да преведат средствата.

Схемата за държавната помощ за туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм, беше отворена на 30 март 2022 г. Срокът за кандидатстване беше 31 май 2022 г., като класирането се бави вече повече от месец. Мярката представлява безвъзмездна финансова помощ за осигуряване на оперативен капитал за туроператорите, които осъществяват организирани туристически пътувания с въздушен транспорт до България. Субсидията от 35 евро е за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в страната, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места. Държавната помощ е предвидена за полети реализирани от 1 юни 2021 г. до 14 май 2022 г.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ