Войната „Киро-Асен“ е в разгара си. Руди Гела и Виктория Василева редят коалиция с ПП

кирил петков асен василев

Сблъсъкът между двамата лидери на ПП Кирил Петков и Асен Василев набира мощ и задълбочава все повече разломите между тях и лобитата им след връщането на мандата за съставяне на втори кабинет. Вече открито може да се говори, че войната помежду им е в разгара си.

Решаващата битка между двете противоборстващи групировки в ПП ще се разиграе на терена на листите за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Това научи ПИК от отлично информирани източници от средите на все още юридически несъществуващата партия.

Разцеплението, което се очерта между групичките на Асен Василев и Кирил Петков още в нощта, когато правителството начело с Просто Киро падна при първия успешен вот на недоверие в най-новата ни история, вече се е превърнало в открита вражда между тях и битка за надмощие на едното лоби над другото.

Групата около Кирил Петков стъпва на родово кланов принцип. Тя е под прякото ръководство на самозабравилия се в активността си баща на бившия премиер Петко Петков. И включва близката на сърцето му Лена Бориславова, както и колегата й от скандалната адвокатска кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ и бивш шеф на парламента Никола Минчев, който е на пряко подчинение на майка си – старши съдружник В същата кантора.

Към тях се е прикрепил и оскандаленият годеник на Лена и сегашен председателстващ заседанията на Народното събрание Мирослав Иванов просто защото би било крещящо, ако премине в другия отбор въпреки сериозните си мотиви за това. Както и отделни гравитиращи към Просто Киро депутати като Константин Бачийски, Венко Сабрутев, семейството Николай и Венеция Ангови и др.

Групата около бившия вицепремиер, финансов министър и кандидат-премиер на ПП Асен Василев е изцяло с корпоративна насоченост, свързана с бизнес интересите на нейния гуру – олигарха Иво Прокопиев. Тя действа под ръководството на бившия зам.-министър на икономиката и бивш съветник на експрезидента Росен Плевнелиев Евгени Ангелов, живеещ в Лондон, но поел на пожар юздите на провалящия се проект ПП, към който има пряко отношение.

В кръга на Василев безусловно влиза и приближеното на Ангелов семейство Виолета и Даниел Лорер. Но самият той тепърва се формира, изчаквайки колебливи депутати от сорта на „повелителя на вратовръзките“ Искрен Митев да се определят.

Първият явен признак, че искрите между Кирил Петков и Асен Василев вече са подпалили война, която до този момент беше подмолна и на почва кой да е премиер, се разкри в деня, когато Василев върна втория нереализиран мандат за съставяне на правителство на ПП. И даде ясен знак коя от двете вече открито враждуващи групировки е по-силна.

Това пролича на организирания вечерта митинг в подкрепа на Кирил Петков от татко Петко пред Народното събрание. Там едва се събраха около 50 тина души предимно от кръга на Просто Киро и баща му „Да спасим Корал“. За разлика от първата такава демонстрация при падането на правителството му, която бе масово посетена от т.н. офисен планктон и недвусмислен джендариат.

Причината за това е, че групировката около Асен Василев е възпряла IT специалистите и други служители на фирми, свързани с Прокопиев да подкрепят този митинг. Акцията е била наказателната от страна на кръга около Асен Василев заради изтрития впоследствие пост на Кирил Петков, че ПП е „политическа партия, която няма меки дипломатични китки“. И нагледна демонстрация за това кой свири мача в този проект. Както и показно, че Просто Киро е аут от играта.

Прокопиев е вдигнал мощен скандал на Просто Киро заради бездействието му по законодателното осигуряване на Плана за устойчивост и развитие, което поставя под риск батериите на олигарха да изгорят, особено след като ЕК намали парите за България с над 1 млрд. лева.

Сблъсъкът между Петков и Василев има и втори план. И той е свързан с евентуалните предизборни и следизборни коалиции. Кирил Петков е категоричен противник на предизборна коалиция с „Демократична България“, както стана ясно и от усуканите му обяснения на тази тема в последното му телевизионно интервю.

Причината е, че Христо Иванов и Атанас Атанасов водят след себе си цяла кохорта претенденти за водачески места в листите, които просто няма как да бъдат удовлетворени заради прогнозите, че на следващ парламентарен вот ПП едва ли ще вкара повече от 30-40 депутати. Ясните сигнали в тази посока видимо разстройват лидера на „Да, България“ и той звучи все по-минорно.

За сметка на това Петков разчита на предизборна коалиция с новата политическа сила, която подготвят отцепниците от партията на Слави Трифонов ИНТ – нейният флагман Радостин Василев, по-известен като Руди Гела, и Виктория Василева, която е сред първите пробити депутати на шоумена. Именно това е причината доскорашният организационен секретар на ИНТ в лицето на Василева да излезе от парламента – за да се впусне в ново партийно строителство.

Претенциите на Руди Гела и многопартийната Василева няма да са толкова обемисти, колкото на ДБ. А освен това Кирил Петков ще настоява тяхно разположение в листите да е такова, че да подпират неговия гръб, а не на хората на Асен Василев. Макар на предатели да не може да се разчита кой знае колко.

Задкулисните совалки и ритания по кокалчетата на тази почва между Кирил Петков и Асен Василев са в дъното на жалните молби на Христо Иванов тяхната коалиция да получи третия мандат, за да сформира евроатлантическо правителство. И по този начин да отложи разпада на 47-о Народно събрание поне докато двете лобита в ПП на Петков и Василев окончателно си премерят силите и влиянието.

Засега на медийно ниво то е изцяло в полза на Просто Киро, тъй като на медиите продължава да диктува изгората му Лена Бориславова. От другото крило тук-там успява да се промъкне Даниел Лорер, но посланията, които излъчва остават неясни за широката публика. За разлика от бойките възгласи на Кирил Петков, баща му и приближените им клакьори.

Развръзката на тази братоубийствена баталия в проекта ПП, за който Кирил Петков твърдеше, че „няма значение кой е отпред и кой е отзад“ изцяло е в ръцете на президента Румен Радев.

Ако той даде третия мандат на „Демократична България“, очевидно ще даде и време на двете враждуващи лобита на Петков и Василев да решат изхода й преди следващите парламентарни избори. Като се има предвид, че Радев и най-вече съпругата му Десислава Радева са в топли отношения със семейство Прокопиеви, които стоят зад кръга на Асен Василев, не е изключено да стане точно така.

Но ако Радев все пак реши да сложи край на всеобщите гърчове в 47-ия парламент, ще избира за третия мандат между БСП и остатъците от ИТН. Което на свой ред ще остави лобитата на Кирил Петков и Асен Василев да решават проблемите си на самия изборен терен. И да ги сведе до нищожно представителство в следващия парламент, като по този начин се опита да изпере и гузната си съвест заради тяхното почти насилствено въдворяване Във властта.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ